Konge­pokalen til Kira

- Det finnes to slags hunder. De du kan snakke til, og de du kan snakke med. Kira kan du snakke med, sier eier Anders Reitan om årets drev-norgesmester for dachshunder.
11. november 2018

Bratte fjell og knauser mot blinkende blått hav, åpne jorder, rådyrtette terreng og en kongepokal i sikte. Det var rammen rundt årets drev-NM for dachshunder i Trøndelag, fredag 9. november.

Terrenget på Fosen bød på blanke berg og særdeles klatreføre rådyr, så den som skulle gjøre seg fortjent til NM-tittel og kongepokal måtte jobbe for det.    

Nivået var høyt under årets NM, både på arrangementet i regi av Trøndelag Dachshundklubb og på de 13 deltakerne. Hele ni ekvipasjer oppnådde 1. premie, og det ble delt ut 4 drevcert.

Drømmen oppfylt 
Små marginer avgjorde hvem som til slutt sto øverst på pallen. De to beste endte på samme poengsum. Tårer og heftige gledesutbrudd hos eier og fører Anders Reitan levnet liten tvil om hva han følte da N J(D)CH Kira ble utropt som vinner.

– Det er ubeskrivelig. Det er noe som jeg har drømt om. Sjansen til å vinne en kongepokal i løpet av livet er ikke så veldig stor, sier Anders Reitan til Jakt & Fiske.

– Jeg har aldri vært så opptatt av jaktprøver, det er jakta som er viktig. Det er derfor jeg investerer alle timene med hunden i skogen, fortsetter han, og deler æren for suksessen med barna og kona Lillian som var med og feiret NM-tittelen.

– Samtidig er det viktig at de som har gode jakthunder stiller på prøver. Det gjør at vi avlsmessig kan videreutvikle gode hunder, understreker han.

Ærlig og smart
– Hvordan vil du beskrive Kira med få ord?

– Jeg setter pris på ærligheten. Og hun er en smart hund. Kira har en av/på-bryter for jakt. Hun drar ikke på jakt uten far, selv om hun går løs på gården hele året og stadig ser rådyr.

NM-vinner Anders Reitans oppskrift på en god jakthund er den gode gamle:
– Hun er brukt veldig mye. Fra tidlig alder har hun fått utfordringer. Det gjelder uansett hva du driver med. Skal du bli god må du trene mye!

Emneord: 

Siste fra Hund

Fuglehundklubbens forbund fikk avslag på søknad om utsetting av fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos klima- og miljødepartementet. Foto: Andyworks / iStockphoto
Utsetting av fasan og rapphøns:

Nå må klima- og miljødepartementet avgjøre om det blir utsetting

Miljødirektoratet avslo FKFs søknad om å sette ut fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos departementet. – Blir helt feil å bruke naturmangfoldloven mot oss når vi prøver å skaffe mer kunnskap, sier leder.
Arbeiderpartiets Sverre Myrli mener hundens rettssikkerhet er styrket i den nye hundeloven. Foto venstre: Stortinget / Foto høyre: Jo Straube
Hundeloven:

Mener NJFF kom med gode innspill til ny hundelov

Sverre Myrli (Ap) mener jakthundens rettssikkerhet er styrket i den nye hundeloven.
Rasmus Hansson (MDG), fremmet forslag om å presisere at kommunene må holde seg innenfor lovverket når det skal lages en veileder til den nye hundeloven. Forslaget, som ble fremmet etter innspill fra NJFF, ble sablet ned i Stortinget. Foto venstre: Jo Stra

Fremmet NJFF-forslag – ble sablet ned i Stortinget

Etter innspill fra NJFF, fremmet Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Venstre (V) forslag som skulle få kommunene som hyppigst bruker utvidet båndtvang til å skjerpe seg.

På forsiden nå