Annonse

Test av Kahn K500 Lux

Vellaget og rimelig hagle

Kahn Arms er en Tyrkisk våpenprodusent i Istanbul, som er på vei inn på det norske markedet. Deres Kahn K500 Lux er en vellaget jakthagle i det rimelige prissjiktet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Tyrkiske hagler har hatt et litt frynsete rykte, men kvaliteten er helt klart på vei oppover. Jeg har sett nærmere på nykommeren Kahn K500 Lux, som absolutt har sine særpreg.

Selv om dette er en jakthagle med beskjedne 3,1 kg, leveres den med lange choker av konkurransetypen, som stikker utenfor munningen. De synes godt med sine blanke friksjonsfelt foran den svartblånerte pipa, men har fordeler som veier opp for blikkfanget.

Lengden gir mindre «stress» på haglsvermen under kompresjonen i munningen, samtidig kan de enkelt skiftes uten verktøy. Kan hende vil også synligheten bidra til at jegeren blir mer bevisst hvilken trangboring hagla til enhver tid har. Chokene forlenger de 71 cm lange pipene med 2 ekstra cm, noe som vipper tyngdepunktet noe framover.

Pipene har ellers ventilert både mellomskinne og jaktskinne på toppen. De er kamret for 3 toms (76 mm) patroner i kaliber 12. Kamrene har kraftige, selektive utkastere. Sidene på kamrene er sirkelpolert. Det er ingen stempel etter trykkprøving, men pipene er merket «steel proof».

Delene i baskylen er fint formet og har god finish der det trengs.
Delene i baskylen er fint formet og har god finish der det trengs.

Ryddig
Maskinrommet er både ryddig og forholdsvis luftig. Delene er fint formet og ganske nette til en tyrkisk hagle å være. Noen maskineringsmerker henger ved, men finishen er totalt ganske god for prisklassen.

Løpssjalteren er mekanisk og flytter ganske enkelt inngrepet til neste hane når den første faller. Denne løsningen krever mindre masse enn en rekyloperert versjon for den enkle avtrekkeren.

Sikringen fungerer ved å trekke avtrekket ut av grep, men det er ikke noen fallsikring på hanene. Et uvanlig trekk er at utløseren for låsesperren (som holder topleveren åpen) er integrert i låsekilen, og har et eget spor i låseklakken under nedre kammer. Denne har likevel nok gods til å låse skikkelig.

Hengselboltene som løpet svinger rundt, er utskiftbare, slik at de kan byttes ved eventuell slitasje. Tilpasningen mellom delene er tett. Låskassa er myntfarget og har kraftig dekorerte sider.

Dekoren på sidene av baskylen er kraftig utført, mens blåneringen av pipene er dyp, mørk og velpolert.
Dekoren på sidene av baskylen er kraftig utført, mens blåneringen av pipene er dyp, mørk og velpolert.

Rett stokk
Stokken er av oljebehandlet, tyrkisk nøttetre, forholdsvis tradisjonelt utformet med ganske bratt pistolgrep, noe som gir godt grep også for kortere hender. Med fravær av cast-off, eller sidevridning av stokken, er den også mulig å bruke for venstrehendte.

Fortreet har en kantet ende, såkalt schnabelavslutning, (som gir mer mening når en merker seg at Schnabel betyr nebb på tysk). Nettskjæringen er klassisk. Kolbekappa er av gummi, med en fornuftig hæl av hardplast så den ikke griper så lett i jakka.

Siden på kammerstykket er pent sirkelpolert, og er utstyrt med kraftige ejektorer.
Siden på kammerstykket er pent sirkelpolert, og er utstyrt med kraftige ejektorer.

Godt kjøp
Hagla oppfører seg pent under skyting. Pipene med de lange chokene gir ro i svingen for en forholdsvis lett hagle, men oppleves en anelse framtung. Avtrekket kan være litt slepende ved nøye granskning, men fungerer fint i felt. Sikringen er presis og akkurat passe lett. Utkasterne gir godt driv til tomhylsa.

Kahn K500 Lux gir mye våpen for pengene. Den appellerer neppe til den dedikerte våpenentusiasten, men er likevel en vellaget, enkel jakthagle for nybegynneren og/eller den mer prisbevisste jegeren.

PRODUKTNAVN: Kahn K500 Lux

PRODUKTFAKTA: O/U hagle for jakt. Stokklengde: 36 cm, fall ved hæl: 57 mm, fall ved kam: 36,5 mm, cast off: ingen. Vekt 3100 gram. Pipelengde 71 cm + 2 cm choker. Leveres med 5 stk. konkurransechoker og monterte reimbøyler. Produsert i Tyrkia.

PRIS: kr 9990,-

LEVERANDØR: Magne Landrø AS

KARAKTER: 4

Powered by Labrador CMS