Annonse

Test av Rizzini BR 460

Rizzini BR 460 er en oppgradering av den tidligere Rizzini BR 440. Hagla er fyldig og kraftig bygget som en ren banehagle skal være. De lange pipene på denne trap-versjonen gir mye løp å peke med.

Balansert konkurransemaskin

Den italienske hagleprodusenten Rizzini er ute med en oppgradert konkurransehagle, for de lange øktene på leirduebanen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Rizzini BR 460 er en fullblods konkurransemaskin. Det er et typisk banevåpen med kraftige dimensjoner både på skjefte og låskasse. Hagla framstår som et kvalitetsvåpen med gode proporsjoner, og er produsentens mest ambisiøse konkurransemodell.

Som på andre fullblods konkurransevåpen er avtrekkerhuset med haner og spennfjærer uttagbart, for raskt vedlikehold og eventuelt skifte av deler. Det siste er mest en viktig psykologisk faktor når mestertittelen står på spill.

Mekanismen kan vippes ut når sikringen presses framover, forbi avsikret stilling. Sikringen er manuell som på banevåpen flest, og betjenes med en stor og behagelig fløy på kolbehalsen. Avtrekkeren har justerbart trykkpunkt og kan flyttes i lengderetning. Løpsvelgeren er en tverrbolt som sitter bakerst i avtrekkerbøylen der den ikke er i veien, nesten som sikringen på en halvautomat.

Hele slagmekanismen kan trekkes ut når sikringsfløya presses fram et ekstra hakk. Dette er et must på konkurransevåpen.

Fyldig skjefte

Skjeftet er fyldig og laget i livlig, oljet valnøtt. Også bakkappa er i nøttetre. Pistolgrepet er stort, bratt og med kraftig håndsvull. En justerbar kinnkappe på testvåpenet gjør det mulig å fininnstille tilpasningen til skytteren. Fortreet er kraftig og rundt, og med avrundet avslutning. Den tette håndskårne nettskjæringen et nesten omsluttende på fortreet og sitter som limt i hånden. Hagla kan leveres som skeet, trap eller som sportingvåpen, med valgfrie pipelengder.

Boss-låsing

Baskylen er bred og kraftig, men har samtidig en lav profil. Låsingen av løpene foregår med to bolter, én på hver side av nedre kammer. Disse er svakt kileformet for å gi jevn låsing over tid, men kan også byttes ved sterk slitasje. Dette er såkalt «Boss-låsing», som gir en forholdsvis lav låskasse. Fordelen er en rettere linje i våpenet, slik at hendene kommer mer på linje med hverandre.

Pipene er ventilerte både i skinna mellom pipene og i den brede sikteskinna. Testvåpenet har utvidet diameter i løpet, som Rizzini kaller Backbore. Teorien er at den større løpsdiameteren, samt slakere overganger mellom kammer, løp og tangboring, skal gi noe lavere opplevd rekyl og mindre munningsvipp.

Hagla har tilpasninger som gjør mekanismen glatt å åpne. På bildet ses sporene til låsekilene på hver side av nedre kammer.

Myk i svingen

Selv om testvåpenet nærmer seg 4 kg, gjør den gode balansen at hagla oppleves lettere. Jeg har skutt både jegertrap og Compac-sporting med hagla. Særlig på Compac kommer den til sin rett, fordi den har flyt i bevegelsene under de varierte skuddene i ulike vinkler. Jeg fikk følelsen av at den var myk å skyte med, trolig fordi den stødige balansen og det lange løpet tegner rolige linjer etter dua.

De fyldige grepene, den rette rekyllinjen og lav munningsvipp forsterker godfølelsen. Oppfølging med andreskuddet ved bom kom nesten instinktivt fordi hagla fortsatte på egenhånd. Det mekaniske er tett tilpasset, så all håndtering er enkel og uproblematisk.

Rizzini BR 460 er en konkurransemaskin for deg som vil satse seriøst på sporten. Den stiller i klasse med utfordrere som Zoli Z-gun.

Visst koster det å være kar, men prisen er ikke avskrekkende for et så gjennomarbeidet våpen.

Kammerblokka er kraftig bygget og er konstruert for mye bruk.

Rizzini BR 460 Trap

PRODUKTFAKTA: Konkurransehagle for aktiv baneskyting. Kaliber 12/76. Svart baskyle med uttagbar slagenhet. Justerbar kinnkam. Vekt: 3975 g. Manuell sikring. Tilbehør er koffert og 5 utenpåliggende konkurransechoker. Pipelengde: 81 cm. Trapskinne smalnende fra 11 til 8 mm. Rødt perlekorn.

PRIS: 71 312,-

LEVERANDØR: Magne Landrø AS

KARAKTER: 6

Powered by Labrador CMS