Annonse

Test av Francolin S-16

Francolin S-16 er en tyrkisk hagle med pent treverk og justerbar kolbekam.
Francolin S-16 er en tyrkisk hagle med pent treverk og justerbar kolbekam.

Tung tyrker til hyggelig pris

Produksjonen av jaktvåpen i Tyrkia er i vinden, med en positiv utvikling innen kvalitet og modellutvalg. Med sin S-16, har den lille produsenten Francolin laget en anstendig over/underhagle.

Publisert

Førsteinntrykket er at S-16 er en gjennomsnittlig tyrkisk hagle med solid mekanisme. Låskassa i stål er matt myntfarget med en enkel og dekorativ kontrastfure på sidene, og med modellbetegnelsen på innsiden. 

Undersiden har et felt med fabrikknavn og en and i oppflukt. Kassa virker solid bygget med kraftige spennstag, og en dyp og bred låsekile som griper under nedre kammer. Hengselboltene er separat skrudd inn i kassa. 

Ejektorene virker solide. Innsiden av baskylen og mekanismen er pent pusset og har ingen tydelige merker etter verktøy. I tillegg er delene i mekanismen overflatebehandlet.

Baskylen har en enkel og dempet dekor.
Baskylen har en enkel og dempet dekor.

Tunge avtrekk

Hagla leveres med automatsikring og ordinær løpsvelger innebygget i sikringsfløyen. I likhet med mange andre tyrkiske hagler, mangler det fjærbelastning på løpsvelgeren. Med helt flytende bevegelse, blir den fort stående i midtstilling der våpenet ikke lar seg avsikre. 

Avtrekkene er ganske tunge, og må opp i over 5 kg trykk før de bryter. Pipene måler 71 cm og har ventilert skinne med et rødt fiber ner med opptil gjennomsnittlig høyde. Kolbekappa er grunn og laget av gummi. 

Den justerbare kolbekammen er av vanlig utforming der et par settskruer justerer høyden, mens sidejusteringen sitter i basen på justeringsmekanismen. Hagla fås også uten justerbar kam.

Lav prisklasse til tross, her får du et skjefte i flott valnøtt. Haglas vekt og den regulerbare kolbekammen inviterer til baneskyting.
Lav prisklasse til tross, her får du et skjefte i flott valnøtt. Haglas vekt og den regulerbare kolbekammen inviterer til baneskyting.

Robust

På skytebanen valgte jeg å gå for jegertrap på grunn av våpenets tyngde. Vekta til tross, var balansen ganske bra og ga en stødig sving etter duene. Utkasterne fungerte upåklagelig, og de tunge avtrekkene ble mindre tydelige i aksjon. 

Sikringen er fin og distinkt i bruk på banen. Hagla oppleves robust å skyte med, og alle funksjoner har virket uten lyter. Francolin oppgir vekta til 3,2 kg, men testvåpenet veide hele 500 gram mer. 

Det skyldes nok delvis tettheten i det flotte treverket, og dels raus dimensjonering av gods. Uansett er det ganske tungt for en jakthagle, men med den justere kolbekammen er den godt egnet til banebruk. Francolin S-16 er en enkel over/under hagle til en rimelig pris. 

Med sin robuste utførelse vil den nok tåle bruk, og vil passe til førstegangsjegeren som ønsker å trene mye på bane.

Innsiden av maskinhuset er pent pusset og har blånerte deler.
Innsiden av maskinhuset er pent pusset og har blånerte deler.

Francolin S-16

Over/under hagle i kaliber 12/76. Fem utskiftbare trangboringer. Skjefte i pen valnøtt, justerbar kolbekam.

Vekt: 3,7 kg

Pipelengde: 71 cm

Skjeftelengde: 35,5 cm

Fall ved hel: 55 mm, justerbar kolbekam

Leverandør: Norma AS, norma.as

Pris: Kr 11 990,-

Kort oppsummert

Pluss

• Flott treverk

• Gjennomført mekanisme

• Solide dimensjoner

• Hyggelig pris

Minus

    • Tunge avtrekk

    • Flytende løpsvelger

    • Middels tilpasning mellom stål og treverk

    Karakter: 4

Powered by Labrador CMS