Ny leder i Grimstad JFF

Ivrer for større bredde

– Det er mulig jeg gjør ting litt annerledes enn tidligere ledere. Jeg er utålmodig, og vil at ting skal skje, ler Trude Holtebu.
– Det er mulig jeg gjør ting litt annerledes enn tidligere ledere. Jeg er utålmodig, og vil at ting skal skje, ler Trude Holtebu.

Mer åpenhet – større bredde – mer mangfold. Dette er visjonene Trude Holtebu i Grimstad JFF har for jeger og fisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Hun er en av mange «up and coming»- jenter i organisasjonen. Utålmodig, vil at ting skal skje. Ønsker mer åpenhet, større bredde og mangfold.

Etter at hun overtok ledervervet i Grimstad JFF i mars, har hun ikke ligget på latsiden.
– Ja, jeg er nok en litt annerledes leder enn det mange har vært vant til. Jeg vil at vi i jeger- og fiskermiljøene skal si høyt til omverdenen: «Hei, velkommen hit!» ivrer hun.

Trude har vært aktiv i jegermiljøet gjennom mange år, og tok jegerprøven allerede på videregående skole. Det tok imidlertid lang tid før hun bar våpen selv. Ikke uvanlig for jenter: Veien fra jegerprøven til å bli aktiv jeger kan være lang. Det er viktig å føle seg trygg med våpen, på skytebanen og blant andre jegere.

– Selv har jeg vært veldig heldig med folka rundt meg. Men det er ikke alltid lett for jenter å få tilgang til jakt – med mindre du har de rette kontaktene eller god økonomi, sier hun.

Tenke mye bredere

Skytebanen er mange foreningers sentrum og møtested. Men Trude Holtebu mener man ikke kan ta for gitt at nye jegere bare dukker opp helt av seg selv. Våpen, ammunisjon og høyt lydnivå kan oppleves skummelt for mange – særlig for dem uten egen erfaring fra før. Og det er tross alt majoriteten i samfunnet. Hun heier derfor på foreninger som tenker nytt, og som strekker armene enda videre ut.

Tema: Slik lykkes Alta JFF med rekordhøy kvinneandel

– Vi bør legge oss i selen for å tenke bredere. Alt må ikke bare handle om skytebanen, påpeker Holtebu.

Hun mener at aktiviteten bør legges opp slik at flere enn «kjernegruppa» føler seg velkomne: familier, kjærester, barn, funksjonshemmede. Og en slik tilnærming er nok vanligere blant kvinner enn menn, mener hun.

I Grimstad JFF har Trude Holtebu kommet inn som en frisk sørlandsbris. Hun ønsker nye stemmer inn i jeger og fisk: flere jentemiljøer og mer mangfold.
I Grimstad JFF har Trude Holtebu kommet inn som en frisk sørlandsbris. Hun ønsker nye stemmer inn i jeger og fisk: flere jentemiljøer og mer mangfold.

Se til Røde Kors

Den nye lederen i Grimstad bruker Røde Kors som forbilde og eksempel på gode verdier. Hun har selv lang fartstid i hjelpekorpset, og sitter for tida i det lokale hovedstyret.

– På linje med NJFF, startet Røde Kors også som et «mannsvelde», men dette har endret seg radikalt – også på ledernivå. Her er det aldri snakk om at «nå må jentene bli med», fordi det allerede er en selvfølge. Organisasjonen er knallgode på mangfold, både når det gjelder kjønn, etnisitet og funksjons- nivå, fastslår hun.

Forlot koia i protest

Foreningslederen legger ikke skjul på at hun i stor grad snakker ut fra egen erfaring. Som nokså fersk, kvinnelig jeger, har hun både positive og negative erfaringer i møte med etablerte jaktmiljøer.
– Noen menn er veldig åpne for å ha med jenter, mens andre ikke er like imøtekommende, forteller hun.

– Kan du utdype noe om de negative opplevelsene?
– Ja, jeg har for eksempel opplevd at et av medlemmene av et jaktlag valgte å forlate koia fordi jeg som eneste dame var til stede. Og det verste var at ingen av de andre sa noe. Jeg måtte selv spørre om de ville at jeg skulle gå. Jeg har aldri følt meg så liten, forteller hun.

Å være vennlig og imøtekommende
– Hvorfor tror du noen ikke ønsker kvinner med?
– Det kan handle om forventninger om «gutta- stemning», om konkurranse, eller om at enkelte har sterke meninger om hvordan jakta skal foregå. Forskjellene går mer på personlighet enn alder, tror hun.

Trude Holtebu tenker at det ideelle er en god miks av kjønn og alder, både på skytebanen og der jakta foregår.

– Hva kan de etablerte jegerne gjøre for å gi nyankomne en god start?
– Det handler om så enkle ting som å hilse hyggelige på dem som kommer, være vennlig og imøtekommende, sier hun.

Ønsker seg ny skytebane

En av de store sakene på Grimstad JFFs agenda, er ny skytebane. I dag leier foreningen seg inn hos det lokale skytterlaget, og har kun tre timer skytetid per uke. Men å få et nytt anlegg på plass, er en stor og langvarig jobb. Andre av Holtebus ønsker for foreningen, er å få jentegruppa opp og stå igjen, samt skytetrening for funksjonshemmede.

Les også: Suksess for Camp Villmarkskvinne

– Vi er mange jenter her, men er kanskje litt usynlige. Med kun noen få timer tilgjengelig skytetid per uke, blir det ikke så lett å gjøre noe eget. Men dette betyr at vi også må tenke på hva vi kan få til utenom banen, forteller hun.

Ungt og åpent miljø

Holtebu forteller om et ungt og åpent miljø i Grimstad JFF. Hun skryter av måten nyankomne blir tatt imot på.
– Det var en kompis i foreningen som ønsket meg i lederrollen. Han sitter nå som leder av studieutvalget. Dette at jeg ble møtt på en så positiv måte av flere av de mannlige tillitsvalgte, var hovedårsaken til at jeg takket ja, smiler hun.