Annonse

Fotostory

Jakten på lyset

Det flyktigste viltet av alle, er lyset.

Publisert Sist oppdatert

Jegere og sportsfiskere kjenner alle på den samme spenningen i forsøket på å overliste byttet. Og kanskje er man heldig eller dyktig nok til å få med seg en skikkelig godbit hjem.

Som jeger og fotograf, opplever jeg at det er mange paralleller, enten jeg er ute med børse eller kamera. Med kamera blir motivet som festes til minnebrikken selve «byttet», og kan betraktes så lenge man ønsker. Med andre ord er fotografiet et annerledes «jakttrofé». For å lykkes, må jeg både ha artskunnskap om dyrene jeg fotograferer, og tenke på komposisjonen i bildene mine. Men det er også et annet moment som er helt avgjørende – lyset!

I Norge er vi velsignet med store variasjoner i lys og vær gjennom året. Lyset forandrer både uttrykk og karakter i de samme motivene, særlig nordpå der jeg bor. Om sommeren er solnedgangene «evigvarende». Om våren våkner livet, og om høsten faller det mer til ro, før den utfordrende og spennende mørketiden står for dør. 

På denne tiden av året er lyset veldig svakt, men til gjengjeld ofte både spektakulært, intenst vakkert eller røft når jeg får fanger det med kamera. Slik kan jeg jakte hele året. Kanskje du også skal prøve deg?

Maneter i nordlys svever i fjorden utenfor Tromsø.
Mørketid og lek med lukkertid gir mange muligheter for fotografen, som dønningene på Brennviksanden i Steigen hvor jeg vokste opp.
Glem elg i solnedgang. Her er en rype i havrefleksjonen av midnattssola utenfor Tromsø.
Laks på vei opp i elven fra havet. Her var kameraet satt på bunnen med kabel opp på land. Der satt jeg og ventet på laksen, tidevannet og det rette lyset.
Powered by Labrador CMS