Annonse

Ulvevedtak må vente på svensk avklaring

Rovviltnemndene i Oslo, Akershus, Hedmark og Østfold utsetter beslutningen om mer jakt i ulvesonen, men har vedtatt at tolv ulver kan felles utenfor ulvesonen under vinterens jakt.

Rovviltnemndene i Oslo, Akershus, Hedmark og Østfold utsetter behandlingen av vedtak om å ta ut to ulveflokker i ulvesonen i påvente av svensk avklaring.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Vi har utsatt hele saken, fordi uttak av et grenserevir krever uttalelse fra svenske myndigheter før vedtak kan fattes, skriver nemndleder i Hedmark, Arnfinn Nergård, i en sms til NTB.

Det gjelder den såkalte Rømskogflokken, som er en flokk med tilhold både i Norge og Sverige. Det var Trygve Vestgård fra Østfold Arbeiderparti som fremmet forslaget om å ta ut Rømskogflokken under møtet, skriver Nationen.

Dermed utsettes også den planlagte behandlingen av jakt på Letjennaflokken i ulvesonen. Der hadde sekretariatet innstilt på å ta ut åtte dyr.

De omstridte beslutningene om jakt i ulvesonen utsettes dermed til neste møte 6. september.

Forbereder søksmål
Regjeringen besluttet i desember i fjor for første gang å tillate å skyte en ulveflokk, den såkalte Slettåsflokken i Trysil, innenfor ulvesonen.

Dyrevernsorganisasjonen NOAH gikk til søksmål mot vedtaket, men fikk avslag. Organisasjonen forbereder nå en rettssak mot regjeringen, som de mener bryter loven ved å vedta skyting av en kritisk truet dyreart innenfor ulvesonen.

Dersom nemndene vedtar nye uttak i ulvesonen på neste møte, vil det bli inkludert i det kommende søksmålet, sier NOAH-leder Siri Martinsen til NTB.

12 ulver kan felles
Nemndmøtet pågikk fremdeles tirsdag ettermiddag. Ifølge Nationen ble det tidligere under møtet vedtatt at det kan felles tolv ulver utenfor ulvesonen i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold.

Det ble også besluttet at Deisjøreviret i Stor-Elvdal og Rendalen ikke får noen spesiell beskyttelse. Det ble foreslått en buffersone utenfor ulvesonen for å beskytte et ulvepar i Deisjø mot felling, for å unngå at valpene i reviret skal bli foreldreløse, men forslaget falt.

Lisensjakta utenfor ulvesonen kan foregå fra 1. januar til 31. mai.

Andre rovviltnemnder fatter egne vedtak, og tirsdagens vedtak utgjør dermed ikke det totale antall ulv som kan felles i Norge etter nyttår.

Hittil har rovviltnemnda i Vestfold, Buskerud, Telemark og Aust-Agder fattet vedtak om kvote på tre ulver.

Powered by Labrador CMS