Annonse

Pukkellaksen kan gjøre stor skade konkluderer ny rapport

Pukkellaksen kan gjøre stor skade i Norge, ifølge en ny risikovurdering om arten, som er uønsket her i landet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Rapporten, som Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har laget, ble lagt fram onsdag.

− Invasjonen av stillehavsarten pukkellaks kan få alvorlige følger i Norge. Risikovurderingen viser at den kan bli tallrik og påvirke økosystemer, norsk villaks og akvakultur negativt. Vi vil nå utarbeide en handlingsplan for å håndtere utfordringene med denne fremmede arten, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Naturlig i Stillehavet
Pukkellaksen hører naturlig hjemme i Stillehavet, men ble satt ut nord i Russland og har funnet veien til norske vassdrag for å gyte.

I 2017 ble det fanget pukkellaks i mer enn halvparten av de lakseførende elvene i Norge, og i 2019 er også rapportene mange.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) ble det i den ordinære sesongen 2019 fisket 10,5 tonn pukkellaks her i landet. Det var første gang fisket ble rapportert. 9,6 tonn ble fisket i Finnmark og 0,6 tonn i Troms. Samtidig er det rapportert fangst av pukkellaks så langt sør som i Rogaland. Det er også fanget slik laks i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Handlingsplan
Miljødirektoratet har fått i oppdrag fra Klima- og miljødepartementet å følge opp anbefalingene i VKMs risikovurdering. Det er svært krevende å fjerne arter som allerede har etablert seg i naturen, understreker direktoratet.

− Det er ikke tvil om at det vil by på store utfordringer å bekjempe en laksefisk som har spredt seg såpass bredt, sier Ellen Hambro.

I rapporten heter det at det fortsatt er en del kunnskapshull når det gjelder denne typen laks.

− Pukkellaksens spesielle biologi gjør at det foreløpig er kun i oddetallsår vi venter store innsig til norske vassdrag. Det vil si at vi har noe tid til å områ oss før neste bølge potensielt kommer sommeren 2021, sier direktøren i Miljødirektoratet.

– Like skremmende som Gyro­dactylus salaris
NJFF Finnmark hevdet allerede i sommer at beredskapen var alt for svak, og fryktet for villaksen:

Dette er en uønsket art som kan forårsake stor skade. Trusselen fra pukkellaks anser vi som like skummel som Gyrodactylus salaris. Russiske, finske og norske forskere har advart om effekten på den atlantiske laksen hvis pukkellaksen etablerer seg, sa fylkessekretær Linda Hølvold i NJFF Finnmark.

Hølvold mente da forvaltningen jobbet sakte, og ikke tok alvoret i situasjonen inn over seg.

– Beredskapen burde vært klar. De har bevilget nødpenger, så de har for så vidt kommet i gang, men det offentlige kan ikke basere seg på dugnadsinnsats fra lokalforeninger. Hvis det blir storinnrykk av pukkellaks er det en stor jobb bare med å håndtere avfallet, sa Linda Hølvold.

Powered by Labrador CMS