Annonse

Snart kan du dokumentere storvilt­prøven på mobilen

Fra 1. april i år kan du dokumentere obligatoriske treningsskudd og bestått storviltprøve ved hjelp av en ny mobilapp. NJFF ønsker ordningen velkommen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Miljødirektoratet fortsetter å digitalisere Kari og Ola Jeger. Fra og med 1. april 2020 tilbyr direktoratet den nye appen Min jegerdokumentasjon som kan lastes ned fra google play eller app store.

Seniorrådgiver Tonje Stubsjøen Kvaløy i Miljødirektoratet oppfordrer jegerne til raskest mulig å ta i bruk de nye ordningene med digital jegerdokumentasjon.
Seniorrådgiver Tonje Stubsjøen Kvaløy i Miljødirektoratet oppfordrer jegerne til raskest mulig å ta i bruk de nye ordningene med digital jegerdokumentasjon.

– Appen vil vise det digitale jegeravgiftskortet, som du allerede fra inneværende jaktår har kunnet laste ned fra Min jegerside på jegerregisteret.no. I tillegg vil appen gi deg dokumentasjonen du trenger på at du har avlagt storviltprøven, og at du har gjennomført obligatoriske treningsskudd, sier seniorrådgiver Tonje Stubsjøen Kvaløy i Miljødirektoratet.

Appen kan dermed erstatte papirer som du til nå har måttet ha med under jakta i tilfelle kontroll.

– Vi mener denne løsningen vil reduserer risikoen for å miste eller glemme å ta med dokumentasjonen, samtidig som administreringen av storviltprøven vil bli enklere, sier Stubsjøen Kvaløy.

– Positivt

Den digitale løsningen er utviklet i tett samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund og Det Frivillige Skyttervesen, som arrangerer skyteprøven lokalt.

Jaktkonsulent Vidar Nilsen i NJFF mener det er positivt med alt som kan gjøre gjennomføringen av storviltprøven mer effektiv.

– Det har vært viktig for oss at nye digitale løsninger for jegeren blir så enkle som mulig, og at løsningene innebærer et framskritt framfor papirbaserte løsninger. Raskere registrering og digital lagring av bestått prøve, ser vi på som en klar fordel. Samtidig har det vær viktig for oss at papirbaserte løsninger består i en overgangsperiode, sier han.

Jaktkonsulent Vidar Nilsen i NJFF tror den nye appen for registrering av bestått storviltprøve vil bli godt mottatt.
Jaktkonsulent Vidar Nilsen i NJFF tror den nye appen for registrering av bestått storviltprøve vil bli godt mottatt.

Sikker pålogging

Ifølge Miljødirektoratet skal sikkerheten knyttet til bruk av appen være godt ivaretatt. Første gang du logger deg på, må du bruke ID-porten for å identifisere deg, på samme måte som når du logger deg på Min jegerside på nett.

Dersom du ikke er helt fortrolig med digitale løsninger, vil du fortsatt kunne sikre nødvendig dokumentasjon på «gamlemåten», hvor du får kvittering for prøveskudd og skyteprøve på papir.

– Om du har reservert deg mot digital kommunikasjon med det offentlige i Kontakt- og Reservasjonsregisteret, vil du fortsatt få jegeravgiftskort på papir i posten. Papirskjema fra skytebanen vil fortsatt være gyldig som skyteprøve-dokumentasjon, sier Stubsjøen Kvaløy i Miljødirektoratet.

Dersom du ikke har reservert deg, får du melding i Altinn med informasjon om betaling av jegeravgift for neste jaktår og rapportering av jakt- og fangstutbytte til Statistisk sentralbyrå.

Ifølge Miljødirektoratet er det lagt vekt på at de digitale løsningene skal være enkle og lite tidkrevende å bruke for både jegere og arrangører av skyteprøven.
Ifølge Miljødirektoratet er det lagt vekt på at de digitale løsningene skal være enkle og lite tidkrevende å bruke for både jegere og arrangører av skyteprøven.

Les også: Bli en bedre jaktskytter - med rifle (+)

Slik fungerer det

Om du skal bruke appen til å dokumentere at du har bestått skyteprøve, må du laste den ned før du kommer til skytebanen, registrere gjennomførte skudd og la kontrolløren på banen bekrefte registreringene.

Før oppmøte på skytebanen:

1. Logg deg inn på Min jegerside på jegerregisteret.no, og registrer våpnene du skal avlegge skyteprøve med. Du må oppgi våpennummer og kaliber. For systemvåpen registrerer du nummer på pipe.

2. Last ned appen Min jegerdokumentasjon fra google play eller app store. Alle opplysninger om deg i Jegerregisteret blir da tilgjengelig i appen.

På skytebanen:

1. Etter at du har skutt obligatoriske prøveskudd registrerer du antall skudd i appen. Du får godkjent maksimalt 15 skudd til skyteprøven per dag. Det er likevel mulig å legge inn flere enn 15 skudd, da enkelte jaktrettshavere krever mer enn 30 obligatoriske skudd.

2. Vis fram QR – koden til en kontrollør, som kontrollerer opplysningene.

3. Les av kontrollørens QR- kode med din app. Dette er din kvittering for gjennomførte skudd.

4. Dokumentasjonen vil overføres fra din app til Min jegerside hos Jegerregisteret når du har dekning på mobilen.

Etter skyteprøven:

1. Velg i appen hvilket våpen du har skutt opp med.

2. Vis fram QR – koden til en kontrollør som sjekker at våpenopplysningene stemmer med våpenet du har benyttet.

3. Les av kontrollørens QR- kode med din app. Dette er din kvittering for bestått skyteprøve med aktuelt våpen.

4. Dokumentasjonen vil overføres fra din app til Min jegerside hos Jegerregisteret når du har dekning på mobilen.

Opplysningene overføres til Jegerregisteret. Det vil vises både i appen, på Min jegerside og på det digitale jegeravgiftskortet at skyteprøven er avlagt med det aktuelle våpenet for jaktåret vi er inne i. Ved en eventuell kontroll avleses QR-kode på Jegeravgiftskortet og bekrefter dine opplysninger.

Endring også for kontrollører

Også for kontrollører av skyteprøven er det utviklet en egen app, slik at de kan gi jegere kvittering for bestått skyteprøve i form av en QR-kode.

Norges Jeger- og Fiskerforbund og Det Frivillige Skyttervesen melder inn til Jegerregisteret hvem som er godkjent som kontrollør av skyteprøven. Det er bare innmeldte kontrollører som har mulighet til å logge seg på kontrollørappen med sikker innlogging via ID-porten.

Både denne appen og Min jegerdokumentasjon skal fungere uten mobildekning og tilgang til internett, så opplysninger som legges inn blir ikke overført til Jegerregisteret før jegeren har dekning på telefonen.

Powered by Labrador CMS