Annonse

Varsku fra hjorteforsker:

– Lavere hjortekvoter bør vurderes nå

Antallet felte hjort øker fortsatt på østsiden av langfjella. Her fra Heidal.

– Skal vi unngå at forvaltningen blir hengende etter bestandsutviklingen, er det nå vi bør drøfte om kvotene bør ned kommende høst, sier hjorteforsker Erling Meisingset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fellingsstall fra hjortens kjerneområder på Vestland og i Møre og Romsdal, kan tyde på en hjortebestand som er på vei ned.

Flere jaktlag Jakt & Fiske har vært i kontakt med, rapporterer om færre observasjoner og felt dyr sist høst. I Tingvoll kommune på Nordmøre, hvor Erling Meisingset selv jakter hjort, ble det felt 590 dyr i 2022, mot 694 dyr i 2021.

Erling Meisingset
Er hjortebestanden på vei ned, må det tas grep nå, oppfordrer hjorteforsker Erling Meisingset.

– Mye tyder på at vi får en tilbakegang i antallet felte hjort i mange områder. En mer glissen bestand vil samtidig slå veldig ulikt ut lokalt. Noen vil oppleve at det har blitt færre hjorter, andre ikke, sier Meisingset, og påpeker at det er nå forvaltningen bør vurdere om kvotene bør reduseres til høsten, for å unngå å «komme på hælene» i forhold til bestandsutviklingen.

I Stryn og Hornindal ble det skutt 1013 dyr i fjor, døyt 403 færre enn året før, men å redusere antallet fellingsløyver kommende høst er uaktuelt, da målet er å redusere stammen i området.

Ønsket reduksjon

– Det har vært et ønske å ta hjortestammen på Hitra noe ned, sier Arild Gjertsen, leder i utmarksrådet.

På Hitra, årlig inne som en av landets tre-fire største hjortejaktkommuner, ble det felt 1300 hjort i 2021, mot 1074 sist høst, av en kvote på over 1400 dyr.

– Vi kjenner oss igjen i det Meisingset påpeker. I mange områder var det godt med hjort, i andre terreng opplevde jegerne at terrenget var tilnærmet fritt for dyr, sier Arild Gjertsen, leder i Hitra utmarksråd.

– Det har vært et ønske å ta hjortestammen noe ned. Opprettholder vi avskytningsplanen kommende høst, vil vi fort være nede på 800 felte dyr. Men dette er også et spørsmål om hvilke verdier vi ønsker å få ut av hjortejakta på Hitra, sier Gjertsen til Jakt & Fiske.

Fortsatt solid vekst

På Sørog Østlandet får hjorten derimot stadig sterkere fotfeste. En rekke kommuner har opplevd en solid vekst i antall felte hjort de siste ti årene. Et eksempel er Åmli kommune i tidligere Aust-Agder fylke, hvor det sist høst ble felt 117 hjort, 100 rådyr og 96 elg.

Det var ny rekord i antall skutte hjort, nok en gang. For ti år siden ble det til sammenligning felt vel 20 hjort i Åmli, som historisk har vært en elgjaktkommune.

Tilbake i toppåret 1993 ble det felt over 400 elg i Åmli, en periode hvor hele Agder nærmest «druknet» i elg.

Powered by Labrador CMS