Annonse

Havforskningsinstituttet

Utbredt fiske i vernede havområder i Norge

Færder nasjonalpark ble åpnet i 2015 for å bevare et større naturområde. Likevel pågår det utbredt yrkesfiske med bunntråling i området.

I flere av havområdene som Norge har vernet, pågår det til dels utbredt fiske. Dette mener Havforskningsinstituttet strider mot internasjonale regler.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Blant fiskeaktiviteten som pågår i vernede norske farvann, er bunntråling, noe som kan ødelegge havbunnen i mange år og fører til enorme klimagassutslipp, melder NRK.

Ifølge internasjonal standard kan ikke områder det bunntråles i kalles vernet i det hele tatt, ifølge en rapport fra Havforskningsinstituttet.

– Vi sender et feil signal om hvor godt Norge beskytter sine hav og kystområder. Vi må være mer ærlige. Norge har på langt nær så strengt vern som vi kommuniserer internasjonalt, sier forsker Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstituttet.

En gjennomgang NRK har gjort viser at det er lov å fiske i alle Norges vernede havområder.

Miljødirektoratet mener likevel de har rapport verneområdene i den kategorien som beskriver vernet best, og at inngrepsvernet er ganske strengt.

Klima- og miljødepartementet opplyser at de ikke har rukket å studere rapporten fra Havforskningsinstituttet, men utelukker ikke at de må vurdere om ting kan gjøres annerledes.

Les også dokumentaren 100 års overfiske årsak til kollaps.

Powered by Labrador CMS