Annonse

Maner til måtehold hos havfiskerne

Den erfarne fiskeguiden Tore Gismervik maner til måtehold for havfiskere. Historien om Fedje, som gikk fra steinbit-paradis til kollaps, har endret sportsfiskerens innstilling.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– På 90-tallet var det reine Klondyke. Den beste dagen var vi tre mann som tok 96 steinbit på tre timer. Ryktene nådde Sverige, og i en periode kunne det ligge tre-fire svenske båter her. Hver mann kunne dra hjem med flere hundre kilo filet.

Tore Gismervik har drevet aktivt havfiske på Vestlandet i 45 år, og var av de første som lyktes stort med steinbit. Disse artene har lav reproduksjon og liten spredning, og er derfor utsatt for overfiske. På Fedje ble det kollaps.

– Det finnes noe steinbit igjen, men på færre steder og mindre i størrelse. Jeg nøyer meg med noen få fisk i året, forteller Gismervik.

– Kan ikke være ukritiske

– Hva tenker du i dag om at dere fisket så hardt den gangen?

– Jeg så jo at dette gikk feil vei, lenge før svenskene sluttet å fiske her i 2005, sier han.

Fiskeguiden maner til edruelighet i jakta på storfisk og viser til at det er mulig å tømme en hel steinbitgrunne på et par dager. Det samme kan skje med andre stasjonære arter, som lange og uer. I tillegg peker han på den generelle nedgangen i fisket, som kan skyldes dårligere mattilgang. Uansett er han i dag langt mer bevisst:

– Jeg skal leve av fisketurisme. Da kan jeg ikke ukritisk ta opp lange på 10–20 kilo dag etter dag. En storlange kan være 20 år gammel. På dagens turer nøyer vi oss med noen troféfisker, før vi går over på annen matfisk som hyse og torsk, forteller han.

Linefiske etter steinbit ga kråkeboller fritt spillerom til nedbeiting av tareskogen.

Overfiske forårsaket ørken

For 50 år siden begynte kråkeboller å beite ned store områder med tareskog langs kysten. Forskerne tror overfiske av steinbit var en viktig årsak.

Fra 1970 og utover beitet store mengder kråkeboller ned enorme områder med tareskog. Forskerne Kjell Magnus Norderhaug og Even Moland ved Havforskningsinsituttet mener at overfiske på arter som spiser kråkeboller, var grunnen, ifølge en nyhetsartikkel på instituttets hjemmesider.

Det ble drevet målrettet linefiske etter steinbit på små, lokale og sårbare bestander. Konsekvensen ble at steinbit, kysttorsk og hyse ble fisket ut i område etter område. Dermed ble det fritt fram for kråkebollene å beite ned tareskogen, skriver Havforskningsinstituttet på hi.no.

Powered by Labrador CMS