Annonse

NJFF frykter flere rådyr blir revemat ved ekstra­ordinær båndtvang

Den ekstraordinære båndtvangen som mange steder ble innført i fjor vinter, satte også en stopper for revejakt med hund. Bra for reven, men kanskje ikke like bra for rådyra, frykter NJFF.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Revejakt med drivende hund og hihund er effektive jaktformer, og har mange steder hatt økende tilslutning i takt med veksten i rødrevbestanden. Jakta er gjerne på sitt beste i vinterhalvåret, men ble sist vinter kraftig amputert etter innføring ekstraordinær båndtvang i en rekke kommuner i Sør-Norge.

– I mange områder var nok tiltaket nødvendig, men uten noen form for unntaksbestemmelser, må man også være klar over at det kan få noen utilsiktede konsekvenser, sier jaktkonsulent Roar Lundby i NJFF.

Halvering
Tilbakemeldinger fra Stange kommune i Hedmark, indikerer at rødreven hadde en ganske hyggelig vinter – kanskje på bekostning av rådyra. Fra og med 8. februar ble det innført ekstraordinær båndtvang. Det ga tydelig utslag på jaktstatistikken.

Mens det i jaktårene 2013/14 til 2016/17 ble felt i gjennomsnitt 52 rev for hund, rakk jegerne bare å felle 26 rev for hund forrige sesong, før de ekstraordinære båndtvangsbestemmelsene trådte i kraft, viser tall fra NJFF Hedmark. Ifølge Jakt- og fiskekonsulent Christian Dufseth, gikk også åtejakta på rev uvanlig trått denne vinteren.

– Det kunne se ut til at en del rev spesialiserte seg på å ta rådyr som sleit i snøen, sier Adrian Lien Larsson i NJFF Hedmark.
– Det kunne se ut til at en del rev spesialiserte seg på å ta rådyr som sleit i snøen, sier Adrian Lien Larsson i NJFF Hedmark.

Spesialiserte seg på rådyr
Adrian Lien Larsson i NJFF Hedmark, sier det blir en vanskelig balansegang under så ekstreme snømengder som det var sist vinter.

– Rådyra blir ekstra sårbare, så ekstraordinær båndtvang for den jevne hundeeier kan absolutt være et nødvendig grep. Samtidig så vi at reven tok veldig mye rådyr, det kunne faktisk se ut til at en del rever nærmest spesialiserte seg på å ta rådyr som sleit i snøen. Disse revene lar seg ikke lokke inn på et åte, da er det jakt med hund som gjelder, fastslår han.

Dispensasjon
Selv om en reduksjon fra 52 til 26 felte rev knyttet til jakt med hund ikke er all verden, tror ikke Larsson at Stange i Hedmark skilte seg vesentlig ut fra andre snørike «rådyrkommuner» vinteren 2017/18.

– Kommer det flere år med ekstreme snømengder og innføring av ekstraordinær båndtvang, kan kommunene med fordel vurdere å gi dispensasjon til revejakt med hund. Er man helt trygg på at hunden ikke jager rådyr, noe de færreste revehunder er interessert i, bør det være uproblematisk, sier han.

Powered by Labrador CMS