Annonse

Test av Davide Pedersoli Black Widow

Småviltrifle du kan folde

En småviltrifle kan være god å ty til når fjellrypa sitter løst. Denne lette folderifla får fint plass i rypesekken.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Italienske Davide Pedersoli har en ny folderifle i kaliber .22 Long Rifle, som får plass i sekken.. Rifla har en enkel brytemekanisme, der delene er festet i låskassa med gjennomgående stifter. Våpenet brytes med en hendel foran avtrekkerbøylen, som griper direkte i kammerstykket på pipa.

Pistolgrep

Det litt uvanlige skjeftet er laget av svart kunststoff. Det har et bratt pistolgrep og rammeformet kolbe. Inne ramma er det plassert hull med plass til åtte patroner. Kappen bak likner på gummi, men er støpt i samme form og stoff som kolben. Forskjeftet omslutter pipa og er festet med en stor skrue på undersiden. For å kunne folde rifla helt sammen til sekkemodus, må denne skruen løsnes. I forkant er det et picatinnyfeste for tofot, lykt eller likende, noe som gir rifla et litt røffere preg.

Test: Bergara BMR Carbon Rifle

Dårlig avtrekk

Avtrekket på testrifla er av de verste jeg har kjent. Det var veldig hardt og hadde masse kryp. Jeg fikk vondt i pekefingeren etter noen titalls skudd. Heldigvis har rifla en enkel avtrekksmekanisme, der avtrekkeren griper direkte i hanen. Det gjør at avtrekket bør være lett å forbedre for en børsemaker.

Om du fristes til å gjøre dette selv, så husk at ukyndig avtrekksjustering kan utgjøre en stor sikkerhetsrisiko ved at avtrekket blir ustabilt. Uansett er det trolig snakk om en barnesykdom, og importøren vil også ta opp dette punktet med produsenten.

Inne i ramma på skjeftet er det åtte hull for lagring av patroner. De blir stående litt hevet over flaten og er lett tilgjengelig.
Inne i ramma på skjeftet er det åtte hull for lagring av patroner. De blir stående litt hevet over flaten og er lett tilgjengelig.

Åpen hane

Den åpne hanen må spennes for hvert skudd. Den er relativt hard, og vanskelig tilgjengelig når det sitter på et kikkertsikte. Løsningen blir da å spenne hanen før våpenet lukkes, med pipa pekende nedover. Hanen har en sikret posisjon som hindrer den i å treffe tennstiften. Denne skal aktiveres når hendelen på undersiden presses inn for å bryte våpenet.

Test: Blaser R8

Utdrageren er særdeles solid til en .22 LR å være. Baskylen virker kraftig nok til mer potente randtenningspatroner, og jeg er spent på om produsenten følger opp med en versjon i .17 HMR, som er en langt bedre jaktpatron.

Kaliber .22 LR har klare begrensninger på både hold og vindavdrift, men er til gjengjeld både billig og stille å skyte med.

Skinne

Rifla har i utgangspunktet litt grove åpne sikter, men baksiktet kan fjernes til fordel for en medfølgende picatinnyskinne i kunst- stoff som skrus fast på kammerdelen. Dette gir mulighet for feste av et kikkertsikte eller rødpunktsikte. Pipa er gjenget for lyddemper.

Forbehold

Med behov for løpefart til avtrekket, var det ikke helt lett å teste presisjonen i rifla. Likevel fikk jeg noen greie 5 skudds samlinger rundt 30 mm på 30 meters hold med SX Long Range Match. Det hjalp godt at det sto en klar og fin Meopta Meostar R1 1-4x22 på rifla.

Til stående treningsskyting er det harde avtrekket mindre tydelig, og rifla er overraskende lett å kontrollere til tross for lav vekt. Med et lite rødpunktsikte er den ganske intuitiv og morsom å skyte med. Da sklir den også lett ned i rypesekken som backupvåpen.

Det særegne, bratte pistolgrepet samt voksen lengde på skjeftet gir godt grep om rifla. Pedersoli Black Widow er en artig og anvendelig salongrifle, men avtrekket ødelegger for det ellers positive helhetsinntrykket. Karakteren 4 gis med forbehold om at dette utbedres.

Davide Pedersoli Black Widow

Enkeltskudds bryterifle i kaliber .22 LR. Gjenget for lyddemper 1/2’’-28. Åpne sikter + Picatinnyskinne. Skjefte- magasin for åtte patroner.

Pipelengde: 49 cm.
Totallengde: 91 cm.
Vekt: 1,7 Kg.

Pris: kr 4987,-
Leverandør: SweNor Import AS, www.davide-pedersoli.com/en/products/black-widow

Karakter: 4

Powered by Labrador CMS