Annonse

Camp Villaks

Seks laks på to og en halv time!

En helg på Camp Villaks i Målselv, med 23 laksefiskende ungdom, ga ikke bare åtte laks i håven. Det ga også håp for framtiden. Det er fortsatt ledige plasser på flere camper.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Ungdommen klarte i løpet av helga å lure i land hele åtte laks, selv om det også var flere fighter som endte i laksens favør. Flinke og rutinerte instruktører stod parate til å hjelpe, både med kasteteknikker og den lureste måten å unngå å sette seg fast på når man med uhell kaster så godt at sluken flyr over høyspenten.

Campen startet fredag, med instruksjon og teori. De fikk også lære om de ulike redskapene en kan bruke under laksefiske. Instruktørene tok også med seg deltakerne ut for å lese elva, og diskutere hvordan man kan fiske de ulike strekkene.

Seks laks på 150 minutterLørdag fikk deltagerne se filmen «Villaksen – Norges levende arvesølv», sammen med politikere og andre som var tilstede på et seminar om villaks ved Målselvafossen. Etter et inspirerende foredrag av Kenneth Bruvik kunne ikke fiskestarten komme fort nok!

To og en halv time seinere hadde ungdommen landet seks laks, til stor beundring fra veteranene langs bredden.

Rundt bålet gikk praten livlig. Historier om den første, den største og den som glapp gled inn i hverandre. Samtalen handlet også om hvor viktig det er å gjøre laksefiske billig og tilgjengelig for ungdommen.

Kristin Nystad, en av to jenter på campen, fortalte om at hun ønsker å få med seg venninner som aldri har fisket før. Terskelen blir høy når fiskekortene blir for dyre, og alle på campen var skjønt enige om at laksefiske for ungdom burde være gratis!

Når man får sin første laks er man jo hekta, og laksefisker for livet. Og det går fort! De fleste stod standhaftig fiskende i elva frem til midnatt, og var oppe og klare i elva til fisket startet igjen kl 06:00 få timer senere.

– Man trenger da ikke mer enn en liten blund! ble det sagt.

Den første laksen
Med verdens største smil, svevende rundt 2 meter over bakken kunne Emil Haugli Endresen stolt vise frem Camp Villaks i Målselvs største fangst og ikke minst Emils aller første laks! Det tok nesten en halvtime å få storlaksen i land, og selv om Emil sa han trengte en pause etter den harde jobbinga var han å se igjen i elva kort tid etter.

Et særdeles vellykket arrangement hvor Målselv JFF virkelig må berømmes for et bra gjennomført arrangement og et viktig bidrag for fremtiden for villaksen.

Fakta - Camp Villaks

Noen kan stolt kike ned på egen fangst, mens andre jobber iherdig videre for å skaffe sin egen.

Camp Villaks er et rekrutteringsprosjekt i regi av Norges Jeger- og Fiskerforbund i samarbeid med Norske Lakseelver, med støtte fra Miljødirektoratet og Sparebankstiftelsen.

Camp Villaks er et tilbud til ungdom i alderen 14–18 år, hvor de tilbys fiske og opphold i noen av landets beste lakseelver. Målet er at ungdom skal få god opplæring, erfaring og kunnskap om laksefiske. Ikke minst at de får gode fiskeopplevelser, som kan legge grunnlaget for et livslangt engasjement for villaksen.

Camp Villaks er et lavterskeltilbud som alle kan bli med på; det kreves ingen bakgrunnskunnskap. Guiding, instruksjon og lån av fiskeutstyr er inkludert i alle camper.

I 2017 deltok 175 ungdommer på i alt 13 camper i 15 ulike elver over hele landet. Mange av deltakerne har fått sin første laks under campen. Selv om hovedaktiviteten er praktisk fiske, kan du også lære å binde fluer, lese skjellprøver, ta sikkerhetskurs og besøke lakseklekkeri.

Her er kommende Camp Villaks:

  • Lakselv. FULL
  • Suldalslågen 31. juli – 2. august FULL
  • Numedalslågen 7.-9. august FULL
  • Kongsfjordelva 9.-11. august LEDIGE PLASSER
  • Vefsna 9.-11. august FULL
  • Otra 10. – 11. august LEDIGE PLASSER
  • Altaelva 16.-18. august FULL
  • Stjørdalselva 17.-18. august FULL
  • Namsen 23.-25. august LEDIGE PLASSER

Pris per deltaker: kr 500,- (inkluderer fiske, mat, overnatting og lån av utstyr). Deltakerne må ta selv med sovepose, underlag og klær.

Aldersgrense: 14–18 år.

For påmelding, gå inn på www.campvillaks.no

Karina Gjerde er prosjektleder for Villaksens år. Det kan du lese mer om på Villaks2019.no.
Powered by Labrador CMS