Annonse

Drømmedøgnet i Beiarn

Er dette Norges største sjøørret tatt på flue? Den største registrerte fluefangede sjøørreten i Villmarkslivs rekordoversikt var på 8,7 kg og ble tatt av Bent Mathisen i Skibotn.

Dette er historien om en laks og en sjøørret som til sammen veide over 30 kilo …

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det starter ofte med et tips. Også denne gangen: Beiarn fisker bra, på tross av lav vannstand. Martin Dahl fra Bærum kontakter fiskekompis Ahed Elnajar. Fredag 21. august sitter de på første fly til Bodø. Deretter leiebil, kl. 13.00 er de innlosjert i Beiarn noen mil lenger sør.

Selv om elva bare går på beskjedne 10 m³/s er det fisk å se. Det er Aheds første sesong som laksefisker. Han får første gå første runde nedover strømmen på Haugmo/Israelsbakk-valdet.

Dødt.

Så er det Martins tur. Han starter midt på valdet, den øvre delen får hvile. Han kroker en smålaks som faller av før landing. Helt normalt laksefiske, med andre ord. Så tar det seg betydelig opp, en fin laks på ni kilo lar seg friste.

Ahed måtte ta seg et bad for å løsne snøret rekordørreten kilte fast under en stor stein.

Uhørt 1

Martin går andre runde. Mer og mer fisk viser seg i elva. De vil prøve å få filma litt, så Ahed henger på med kamera. Ti minutter seinere er det bom fast, før fisken tverrvender og raser nedstrøms med to fluefiskere på slep.

Det blir en drøy tur. Elva er storsteinet og Martin er sikker på at det kommer til å ryke. En snau kilometer lenger ned klarer de omsider å presse fisken inn i en liten bakevje ved land.

– Denne laksen er garantert over 15 kg, mumler Martin.

Det eneste de har sett av fisken er den enorme sporden. Ahed hopper uti og skal taile fisken. Han merker fort at den er betydelig kraftigere rundt halerota enn en laks ville vært.

Ørreten ble ikke veid, men behørig målt. Med lengde på 95 cm og en omkrets på 56 cm er beregnet vekt 10,5 kg.

Et lite bad

Fisken kjører snøret under en stein, men Ahed hopper rutinert uti og får løsnet snøret.

– Den er ikke sååå stor, tenker Martin.

Synet av fisken får omtrent hjertet til å hoppe ut av brystkassa på den erfarne fiskeren.

Det er den største ørreten han noensinne har sett: Vitale mål. 95 cm lang. 56 cm rundt buken. Estimert til 10–11 kg. Det jubles og grines om hverandre.

Det er ikke ofte en laks på 20 kg spiller annenfiolin, mens en sjøørret er fisken for historiebøkene. Men denne dagen ble det sånn.
Det tok lang tid før Martin klarte å fiske igjen. Heldigvis finner han selskap.

Uhørt 2

Ahed starter på toppen. På fortommen sitter en liten gul miks av en Snelda og en Cremé Brulée, krok #12. Et kast. Noen skritt. Nytt kast. Flua sveiper gjennom den nederste delen av dyprenna. Han håndtvister flua inn, da det røsker til. Fast fisk igjen!

– Martin, denne er schwær!

De skjønner fort at dette er en stor fisk. En veldig stor fisk. Fisken går rolig hundre meter oppstrøms. Så bærer det nedover. Martin løper foran og får lina vekk fra trærne. I den samme bakevja som sjøørreten ble landet, en snau kilometer nedstrøms, klarer de til slutt å få fisken klar for tailing.

Den magiske grensa …

– Den er minst 15–16 kg, skriker Martin når han ser sporden. Laksen har fortsatt krefter i behold, men er betydelig enklere å taile. Det er en formidabel holaks.

Fram med målebåndet. Fisken er minst 121 cm, kanskje 123 cm, men er ikke særlig medgjørlig for presis måling. 67 cm rundt buken. Diverse laksekalkulatorer viser 19,5-22 kg …

Fakta om Beiarelva:

Elva, som ligger i Beiarn kommune, er en av Nordlands vakreste og beste lakseelver. Elva ble rotenonbehandlet for Gyrodactylus salaris i 1994 og ble friskmeldt i 2001. Elva er godt tilrettelagt for sportsfiskere og har en anadrom strekning på 31 km. Største laks gjennom tidene: 26,5 kg.

– Jaja. Var ikke større nei. Ahed har blitt fartsblind.
Powered by Labrador CMS