Annonse

Flere nordmenn smittes av flått

Flått tbe borreliose
Det er en økning i antall nordmenn som smittes av flåttbårne sykdommer.

Stadig flere nordmenn smittes av TBE-viruset gjennom flåttbitt. I 2022 fikk 84 personer viruset, som også kalles skogflåttencefalitt.

Publisert Sist oppdatert

I 2018 ble det registrert 26 tilfeller av viruset, som kan føre til hjernebetennelse og infeksjon i sentralnervesystemet.

I 2021 ble det registrert 71 smittetilfeller, og i fjor var det altså 84 tilfeller, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Skyldes mer reising

Økningen 2021 til 2022, sammenlignet med tidligere år, skyldes flere tilfeller av utenlandssmitte.

– Vi har ikke tall på hvor de som ble smittet utelands hadde vært, men flere har trolig vært i Sverige, sier Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret til Jakt & Fiske.

TBE er mer utbredt i Sverige, der de årlig har 400-500 tilfeller.

Tilfellene som meldes inn er alvorlige tilfeller, de som får relativt milde symptomer fanges ikke opp i statistikken. Milde symptomer ligner på influensa. Mange går derfor ikke til legen eller tester seg for TBE.

Over 90 prosent av de meldte tilfellene blir innlagt på sykehus, og mange av disse blir sykemeldt en god stund etterpå. Omtrent 30 prosent får langvarige plager.

Grafikk: FHI (2022)
Registrerte TBE-tilfeller i Norge 1994-2021. Smitteland ved utenlandssmitte var i perioden: Sverige (12 tilfeller), Litauen (5), Latvia (2), Østerrike (2), Danmark (2), Tyskland (2), Storbritannia (2), samt ett tilfelle fra hver av Finland, Polen, Slovakia, Sveits og Ungarn.

TBE er stedsspesifikk

De fleste smittetilfellene av TBE er fra områdene rundt Larvik, Porsgrunn, Kristiansand, Arendal og Skien.

Det var flest tilfeller i aldersgruppene 70-79 år, 60-69 år og 50-59 år.

Både for borreliose og TBE, var det en overvekt av menn blant de smittede (58%). Det ble også (for første gang i Norge) rapportert ett dødsfall i 2022 forårsaket av TBE.

I fjor var det færre som fikk borreliose etter flåttbitt, sammenlignet med i 2021. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at det ble registrert 495 smittetilfeller, mot 537 året før, viser tall fra FHI.

Det finnes vaksine mot TBE-viruset, mens borreliose kan behandles med antibiotika. I år er det satt omkring 20.000 flåttvaksiner, noe som tilsvarer dobbelt så mange som i fjor, ifølge apotekkjeden Apotek 1.



Powered by Labrador CMS