Annonse
De fleste kroker til makrell er sorte og behandlet for å tåle saltvann. Mer magisk er det egentlig ikke. Størrelser fra 3/0 til 5/0 er vanligst.

Fiskertipset || Makrellfiske

Svartekunst

Du blir ofte møtt med hånlig latter hvis du rigger opp ei stang med kun sorte kroker og et søkke. Når de første makrellene spreller i fiskebalja, får pipa en annen lyd.

Publisert

Jeg har mange gode barndomsminner fra turer på havet med pappa, ikke minst når vi fisket makrell på båen mellom Tromøya og Lyngør. Her dorget vi fram og tilbake med to håndsnører, hvert av dem rigget med seks sorte kroker og et søkke i enden. Den gode følelsen når hånda begynte å riste og snøret som ble stadig tyngre etter hvert som flere makreller beit på. Jeg var nok ikke mer enn 6 år, men makrell lærte jeg å fiske, og har til nå ikke funnet en mer effektiv metode sommerstid.

Er det magi?

Det er nesten litt magisk at det nettopp er sorte kroker som gir best uttelling i det uendelig store og mørke havet, selv når makrellen kan velge en flott sildeimitasjon eller annet snadder festet under krokene som kastevekt og attraktor.

På øya var teorien at sorte kroker er det som ligner mest på de små krepsdyrene raudåte, som makrellene jager etter. Dette gjør de med åpen munn i vannmassene eller i vannfilmen. Lettest er det å se og forstå når makrellen kommer i store stimer langs svabergene og i buktene, og filtrerer ut det lille krepsdyret i vannfilmen.

Kjøpehekler (til venstre): Her er en klassiker fra Sølvkroken med seks sorte kroker i størrelse 4/0.
Egenprodusert kastetakkel (til høyre): Bruk 0,40 mm – 0,60 mm snøre. Til kasting holder det med to-tre kroker. Her en variant med to sirkelkroker og en sildesluk. Sirkelkrokene holder godt på makrellen.

Kun i Sør og Øst-Norge?

Siden det er lite tradisjon for å fiske makrell med sorte kroker i vest og i Nord-Norge – og resten av Europa – vet vi egentlig ikke om dette er et lokalt fenomen eller ei. Men så lenge makrellen jager etter raudåte, krill eller andre små pelagiske krepsdyr, kan vi anta at sorte kroker vil fungere hvor som helst.

Min tyske fiskekamerat trodde de sorte krokene var en «turist-spøk» vi pleide å more oss med.

Gunnars aha-opplevelse

I fjor sommer skulle jeg igjen få lov å trylle litt ute på havet. Jeg hadde invitert med meg fiskekompis Gunnar Klingelhof fra Tyskland. Han hadde aldri fisket i Norge før, og drømte om å få makrell, sjøørret og lyr på stang. Fra Korshamn Rorbuer i Lyngdal, dro vi ut på havet.

Da jeg rigget opp tre sorte kroker over et søkke, trodde han dette var en «turist-spøk» vi pleide å more oss med. Men det tok ikke lang tid før «hekla» var full. Min tyske venn måpte da han så at makrellen utelukkende hadde latt seg friste av de sorte krokene.

Svarte kroker gjør susen om du vil kroke rask og leken makrell.

Slik gjør du

Først må du skaffe deg en hekle med sorte kroker. Denne kan du enten knyte selv eller kjøpe i butikken. Noen håndsnører kommer ferdig montert med sorte kroker og søkke. Det er den enkleste og rimeligste fiskeformen.

Tilpass fisket

Fra land eller når jeg kaster fra båt etter andre arter enn makrell, hender det at jeg setter på to-tre sorte kroker over sluken, for å få litt makrell som bifangst. Da får du ofte passe mange til en middag. Er jeg i båt, og fisker for å få makrell, er en myk og lett havfiskestang med seks kroker og et dorgesøkke rett medisin. Balja er raskt full om makrellen er i nærheten.

Med fet fangst er middagen sikret –og vel så det. Svart magi hadde visst noe for seg likevel.

De fleste makrell-, sild- og seihekler gir godt med makrell når arten først er i det bitevillige hjørnet. Men selv makrellen kan være vanskelig til tider, og det er da de sorte krokene ofte kommer til sin rett.

Bevegelse

Det sier seg selv at sorte kroker ikke imiterer noe, og at de derfor må være i bevegelse for å lokke makrellen til hogg. Derfor fungerer de best til dorge- og kastefiske. Ligger du i en båt på havet, med bølger, vind og strøm, kan du ha dem over ripa, da båten vil skape nok bevegelse. Fra land eller brygge må du kaste eller sveive fort opp og ned. Ta gjerne med noen strimler av sild, makrell eller noen reker. Du har jo et snøre fullt av tomme kroker, så dersom du skal fiske statisk fra båt eller fra land, vil agn gjøre susen!

Powered by Labrador CMS