Flere feller skal stanse neste invasjon av pukkellaks

Etter kjempeinvasjonen av pukkellaks i sommer settes vel 15 millioner kroner av i neste års budsjett til flere feller i elvene i Finnmark.
08. september 2021

– Vi har satt av 15,3 millioner kroner for å kjøpe og montere nye flyteristfeller, opplyser klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) til NTB.

Pengene rekker til omkring 15 feller i like mange vassdrag. Fordelen med disse fellene er at man kan sortere ut pukkellaks og rømt oppdrettslaks fra elvene, mens stedegen fisk skånes.

Rotevatn møtte tirsdag representanter fra Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norske lakseelver, Tanavassdragets fiskeforvaltning og Statsforvalteren i Troms og Finnmark for å høre om sommerens erfaringer.

– Laks ble øst opp

Han forteller om mange slitne frivillige som har gjort en stor innsats.

– Mange er slitne og oppgitte. De har bokstavelig talt stått og øst opp pukkellaks. Jeg var selv med og fikk se det i Munkeelva, sier statsråden. 

Invasjonen av pukkellaks i Øst-Finnmark har i år vært ti ganger større enn i 2019, enda større enn ventet. 70.000 fisk er tatt opp, meldte  NRK midt i august. Den svartelistede stillehavslaksen, som er satt ut i Russland, har en toårig livssyklus. Det betyr at neste invasjon først ventes i 2023.

– Neste år skal vi bruke til å montere fellene og styrke samarbeidet med de frivillige, sier Rotevatn, som har tro på at tiltakene skal virke. Om laksen ikke kan fjernes fra havet, skal det være mulig å hindre den i å gå opp i elvene for å gyte, mener han.

Lokale krefter viktige

Fangst av pukkellaks i sjøen anbefales ikke av Miljødirektoratet fordi det vil være stor risiko for å fange den atlantiske villaksen, samt sjøørret og sjørøye. 

En nasjonal kompetansegruppe skal opprettes for å koordinere arbeide med å bekjempe den sterkt uønskede pukkellaksen. 

– Den skal være operativ om ikke lenge, med både lokale eksperter og sentrale myndighetspersoner, sier Rotevatn til NTB.

Miljødirektør Ellen Hambro har tidligere  understreket hvor viktig det er at lokale tas med i planleggingen. 

– Lokal kunnskap er viktig og nødvendig for å gjennomføre tiltak på riktig sted til riktig tid, sier Hambro.

Siste fra Fiske

Dølisjøen i Sør-Odal bød på fine forhold på NM-dagen. Foto: Atle Skjelde
NM Meite

Strengelsrud kapret gullet

Tommy Strengelsrud (49) fra SFK Raufjøringen klatret til topps på seierspallen, da NM-tradisjonelt meite gikk av stabelen på Dølisjøen i Sør-Odal.
Vi har testet denne dispenseren for agnstrikk fra Inova. Foto: Tommy Egra
Orden i strikkesakene

Test av Inova Bait Binder

Agnstrikk er et godt hjelpemiddel for havfiskere. Denne dispenseren gir deg enklere påsurring og hindrer søl på rullen.
Ingen av elvene på Vestlandet kan vise til en sjøørretbestand i svært god tilstand. Her «nattjakt» i Eio, i bunnen av Hardangerfjorden. Foto: Atle Skjelde

Sjøørretens anadrome levemåte kan forsvinne

Situasjonen er alvorlig både for villaksen og sjøørreten, men hva skjer hvis det ikke skjer noe?

På forsiden nå