Annonse

Flere rømninger av oppdrettslaks

– Fiskeriministeren og oppdrettsindustrien må ordne opp

Fiskeridirektoratet ber om tips etter meldinger om rømt oppdrettslaks med ukjent opphav både på Sør- og Vestlandet. – Dette er svært uheldig og en trussel mot villaksen i områder hvor den allerede er alvorlig presset, sier NJFF.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

«I begge regionene dreier det seg om rømt fisk med ukjent opphav», skriver Fiskeridirektoratet på sine nettsider.

Oppdrettsfisk på 1–2 kilo er funnet i Åna-Sira, Kvina og Sokna. I Vadheimsfjorden, Høyangsfjorden og Sula, samt i vassdragene Gaula, Nausta og Jølstra i ytre Sogn er det meldt om fangst av oppdrettslaks på 3–5 kilo.

Svært alvorlig

– Dette er svært alvorlig. Rømt oppdrettslaks er en trussel mot villaksen. Når oppdrettslaksen parer seg med villfisken, synker hele bestandens reproduksjonsevne. Det er funnet genetisk innblanding fra oppdrettslaks i to av tre undersøkte norske elver allerede. Derfor er det viktigste nå at fiskeriministeren stiller klare politiske signaler om at slike hendelser som dette er uakseptabelt, og at det må tas alle nødvendige grep for å rydde opp. Det hviler også et tungt ansvar på oppdrettsindustrien. De må rett og slett klare å ha kontroll på dyrene sine, sier Espen Farstad, informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Kartlegger vassdrag

På bakgrunn av meldingene om fangst og observasjoner av rømt oppdrettslaks vil Fiskeridirektoratet sørge for oppfølging av vassdrag i begge regionene. Arbeidet vil starte så snart forholdene ligg til rette for det.

Fiskeridirektoratet ber om tips om flere funn og hvor fisken stammer fra. De er også interessert i bilder av fangst og skjellprøver. Har du fått rømt oppdrettslaks kan du melde det til Fiskeridirektoratets døgnåpne vakttelefon: 55 23 83 36.

Powered by Labrador CMS