17.200 laks rømte - 1.259 fanget igjen

En oppdatert opptelling av den rømte oppdrettslaksen i Sognefjorden viser at 17.200 laks har stukket av fra slakteriet Brekke AS, ifølge Fiskeridirektoratet.
20. september 2019

Direktoratet mottok mandag melding om at rundt 10.000 oppdrettslaks hadde rømt fra slakteriet Brekke AS, som befinner seg i Instefjord i Gulen kommune. 

En opptelling etter rømmingen viser at det dreier seg om 17.200 oppdrettslaks. Noen av laksene som har rømte har sykdommen pancreas disease (PD). Hvor stor andel av de rømte fiskene i Gulen som er smittet, er ikke kjent.

– Der det er gyteklar villaks på vei inn fjordene og opp elvene for å gyte, kan denne potensielt bli smittet, sier forskningssjef Bjørn Olav Kvamme ved avdeling for sykdom og smittespredning ved Havforskningsinstituttet til Sysla.

Fisken har en snittvekt på 4 kilo. Slakteriselskapet har satt opp gjenfangstgarn og fått pålegg fra Fiskeridirektoratet om å utvide området gjenfangstaktiviteten skjer i.

Direktoratet har gjennomført tilsyn hos selskapet, som viser at det er et stort hull i nota. Dette skal være forårsaket av en båtpropell. 

Det er så langt fanget 1.259 laks i gjenfangstoperasjonen i området.

Siste fra Fiske

Norge - feriefiskelandet:

Her finner du ferieørreten

Er det prikkete ørret du er ute etter, er Norge et ypperlig ferieland. I år blir det trolig bedre plass i ørretelvene, da antallet utlendinger trolig blir langt færre. Her er våre førstevalg!

Opptegnelser fra kjelleren om wobblerens egnethet til laksefiske

Vi trodde vi kunne litt om laksefiske med wobbler. Det var før vi havnet i en kjeller på Ålgård.

Her tar du tidliglaksen

Ingen er blankere, sterkere eller vakrere. Og ingen fisk har større status enn en storlaks tatt i mai eller 1. juni.

På forsiden nå