Syk laks funnet i seks irske elver

Irske myndigheter melder nå om et begrenset antall funn av syk laks med symptomer som minner det man har sett i Enningdalselva i Østfold.
19. juni 2019


Irske myndigheter betegner denne laksens symptomer som å være et tidlig stadium av sykdommen.

Som Jakt & Fiske har skrevet om tidligere, er det funnet syk laks i elva River Bush i Nord-Irland. Nå melder irsk innlandsfiskeforvaltning (Inland Fisheries Ireland) at det i første halvdel av juni er funnet flere tilfeller av laks med sår, som ligner på det som har rammet laksen i Enningdalselva. Det skal være snakk om seks elver, både på øst- og vestkysten av Irland.

– På det nåværende tidspunkt vet vi ikke hva som forårsaker disse symptomene. Enkelte ting kan tyde på at utbruddene blir sjeldnere ettersom vanntemperaturen stiger, og at problemet er verst for laks som har tilbrakt flere år i sjøen, og ankommet norske og svenske elver tidlig i sesongen, sier Dr. Paddy Gargan, seniorforsker ved Inland Fisheries Ireland.

Ifølge Inland Fisheries Ireland er det også antydet at sykdommen kan ha sammenheng med en endring i laksens diett i havet, men at denne hypotesen er ikke bekreftet.

– Vi anmoder fiskere og grunneiere om at de raskest mulig rapporter om alle laks med lignende symptomer, sier Dr. Gargan.

I likhet med de skandinaviske landene, samarbeider irsk forvaltning og landets forskningsinstitusjoner om prøvetaking av laks med lignende symptomer, for å forsøke å finne årsaken til sykdomsutbruddet.

Inntil årsaken er kjent, anbefaler irske myndigheter at syk fisk ikke fjernes fra vannet, og at fiskere som mistenker at de har vært i kontakt med syk laks, desinfiserer utstyret.

Følg Jakt & Fiske på Facebook for siste nytt i saken.

Siste fra Fiske

Miniportrettet:

Roy Einar Dreng er best i protest

Artist, låtskriver og fluefisker Roy Einar Dreng mener musikk gjerne kan være litt mørk, kritisk og bevisstgjørende. Tiden er inne for protestviser, mener han.

En halv million i bot til oppdrettsselskap

Osland Havbruk AS i Høyanger er ilagt et forelegg på 550.000 kroner for bruk av legemidler mot lakselus.

Oter truer laksen på Sunnmøre

I flere små laksevassdrag på Sunnmøre utgjør oter en alvorlig trusselfaktor. – Nå må forvaltninga ta grep, ellers risikerer man at elveeierlag tar saken i egne hender, sier nylig avgått leder i Lakseelvene på Sunnmøre, Jan Melseth.

På forsiden nå