I 2017 invaderte pukkel­laksen norske elver – i år kan den komme tilbake

For to år siden eksploderte forekomsten av den uønskede pukkellaksen i norske elver. Den har en toårssyklus, og snart får vi svaret på om det blir ny invasjon.
31. mai 2019

– Vi venter i spenning, sier forsker Henrik H. Berntsen ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til NTB. 

Den utskjelte fisken er svartelistet av myndighetene og erklært uønsket i norske elver. Frykten er at den kan trenge bort norsk villaks. 

Eksplosjon
I mange år ble ikke pukkellaksen regnet som noen stor trussel. Forekomsten varierte noe fra år til år, men var aldri særlig høy. 

– Så kom det en eksplosjon rett og slett i 2017. Det var overraskende at det kom så mange. Fram til da har overvåkingen av pukkellaksen vært ganske dårlig. Etter at det ble omtalt i mediene det året, kom det et stort antall meldinger om observasjoner. Det har nok vært en del mørketall i tidligere år, sier Berntsen. 

Fisken som ankom Norge sommeren 2017 var her for å gyte og så for å dø. Først nå får vi svar på om kullet som ble født det året, vender tilbake. 

– Siden det var mye fisk i 2017, kan man tenke seg at det er sannsynlig at det kommer en del i år. Men det er naturen som bestemmer. De må ha hatt gode forhold i havet for å kunne vokse og overleve, sier Berntsen. 

Invasjon fra Russland
Pukkellaksen har opprinnelig ingen naturlig plass i norske farvann og vassdrag. Den har kommet hit fra Russland, etter at nabolandet vårt på 50-tallet satte ut fisk som de ønsket å drive kommersielt fiske på. 

– Fisken, som er en stillehavslaks, etablerte seg i elvene på Kolahalvøya og har spredd seg sporadisk rundt i området. Spesielt i Øst-Finnmark har pukkellaks dukket opp over flere år, sier Berntsen. 

Nå ønsker NINA å finne ut mer om pukkellaksen. Ikke minst ønsker de å analysere fiskene som kommer i år, for å finne ut om de er etterkommere av pukkellaksen som kom hit under 2017-invasjonen. 

Folk oppfordres til å ta skjellprøver og sende dem inn etter bestemte instruksjoner. All pukkellaks som fanges, skal avlives.

Kan spises
I «vanlig» utgave ligner pukkellaksen mest på sjørøye. Tidlig i sesongen er den blank i fargen, men kan kjennes igjen ved at den har store mørke flekker på halefinnen. Når gytetiden nærmer seg utvikler hannfisken den karakteristiske pukkelen, en såkalt gytedrakt. 

Det er ingenting i veien med å spise den uønskede fisken. 

– Jeg har ikke smakt selv, men jeg har hørt at den er god, sier fiskeforskeren. 

Men den egner seg definitivt best som matfisk i kort tid etter at den har gått på elva. 

– Pukkellaksen gyter bare én gang og så dør den. På slutten av sesongen investerer den derfor all energi i gytingen. Fisken går sakte, men sikkert i oppløsning mens den lever. Da blir kvaliteten på kjøttet veldig, veldig dårlig, sier Berntsen. 

De første pukkellaksene vil trolig melde sin ankomst i starten av juli. Gytetiden begynner rundt midten av august.

Siste fra Fiske

Det kan være krevende å lande ei sprelsk kveite. En skikkelig landingskrok er til stor hjelp. Foto: Tommy Egra
Fiskertips:

Kveitefiskes hemmeligheter

Få andre arter langs kysten har skapt så drøye fiskehistorier og brukket flere fiskestenger enn kveita. Her forteller vi deg hvordan du lykkes.
Sommeren er høysesong for å fiske med tørrflue i de mange skogstjernene som byr på vak i vårt langstrakte land. Foto: Sondre H. Breian
Guide:

Slik fisker du med tørrflue i skogstjern

Flua lander silkemykt på vannspeilet tett på land, før den forsvinner i et elegant vak. Her er rådene for å komme i gang som tørrfluefisker.
Bortsett fra at noen vil få ødelagt fiskesesongen, vil ikke lavt vannivå i magasinene være dramatisk for fiskebestandene på kort sikt, ifølge fiskeforsker Børre Kind Dervo. Foto: Atle Skjelde
Nedtappede vannmagasiner:

– Dette takler fiskebestandene

Hva betyr de sterkt nedtappede vannmagasinene for fiskebestandene? Ikke all verden på kort sikt, ifølge Børre Kind Dervo ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

På forsiden nå