Ola Elvestuen mener de store verdiene som knyttes til villaksen, gjør den mer interessant politisk. Her fikk han gleden av å løfte på en staskar på drøye elleve kilo. Hannlaksen var en bedøvet stamfisk, som skal sikre viktig genmateriale.

– Villaksen er et stort ansvar

Villaksen er et prioritert politikkområde, forsikret klima- og miljøministeren under åpningen av det internasjonale villaksåret i Drammenselva.
13. november 2018

– Det er nok jobb til alle, og alt arbeid hjelper, konkluderte Ola Elvestuen (V) etter seansen ved Hellefossen tirsdag formiddag.

Villaksens År 2019 vil bestå av mange ulike prosjekter og aktiviteter for å fremme villaksen, gjennom hele året. Samtidig vil det rettes fokus på utfordringene villaksen møter. Elvestuen har selv vært med på å forhandle blant annet fiskeavtalen i Tana, fiskesperra i Driva, genbank i Hardanger og etablering av villakssenter.

– Norge har en tredel av verdens atlanterhavslaks, derfor har vi et stort ansvar å ta vare på den. Men dette ansvaret er også et privilegium å ha, påpekte Elvestuen.

Rekruttering er nøkkelen
Både statsråden og ordfører i Øvre Eiker, Ann Sire Fjerdingstad, prøvde fiskelykken – uten hell. Østsiden JFF fikk imidlertid vist fram noen av ruggene i elva, fra stamfiske som pågår ved Hellefossen.

 – Det er kjempeviktig at det nå legges en plan for å bekjempe gyroen. Elva er selve livsnerven i kommunen vår. Gjennom villaksåret håper vi å involvere og engasjere barn i alle aldre, sa Ann Sire Fjerdingstad til Jakt & Fiske.

Les også: Vil fjerne lakseparasitt fra Drammensvassdraget.

Torfinn Evensen i Norske Lakseelver ser fram til å spre lakseglede over hele landet, men kom også med en utfordring: Vi må gjøre noe med forgubbinga!
Rekruttering blir nøkkelen for Villaksens år 2019 …

Internasjonalt prosjekt
Villaksens År er et prosjekt lansert av NPAFC og NASCO, lakseverneorganisasjoner i hhv. Stillehavet og Atlanterhavet. NJFF og Norske Lakseelver står for gjennomføring av prosjektet her hjemme, med støtte fra Miljødirektoratet.

Siste fra Fiske

Miniportrettet:

Roy Einar Dreng er best i protest

Artist, låtskriver og fluefisker Roy Einar Dreng mener musikk gjerne kan være litt mørk, kritisk og bevisstgjørende. Tiden er inne for protestviser, mener han.

En halv million i bot til oppdrettsselskap

Osland Havbruk AS i Høyanger er ilagt et forelegg på 550.000 kroner for bruk av legemidler mot lakselus.

Oter truer laksen på Sunnmøre

I flere små laksevassdrag på Sunnmøre utgjør oter en alvorlig trusselfaktor. – Nå må forvaltninga ta grep, ellers risikerer man at elveeierlag tar saken i egne hender, sier nylig avgått leder i Lakseelvene på Sunnmøre, Jan Melseth.

På forsiden nå