Barn fikk mer kvikksølv i håret av å spise fisk

Barn som spiste mye fet fisk fikk påvist betydelig større mengde kvikksølv i håret, viser en norsk studie. Men evnen til å lære ble ikke påvirket.
Fredag, 2. november 2018 - 10:50

I studien der barnehagebarna måtte spise enten kjøtt eller fisk tre ganger i uken, påviste forsker Jannike Øyen ved Havforskningsinstituttet at fiskespiserne lærte bedre. Studien gikk over 16 uker og barna som spiste fisk, ble gitt sild eller makrell, ifølge  Matportalen.

Forskerne påviste også at kvikksølvmengdene økte i håret til barna som spiste fisk etter hvert som studien gikk sin gang. Fra begynnelsen til slutten av forsøket økte mengden kvikksølv i håret til barna fra 0,3 til 0,6 mikrogram per kilo hår. 

– Dette er under nivået som anses som farlig av offisielle myndigheter, sier forsker Ingrid Kvestad.

Undersøkelsen avdekket at barna som spiste fisk fikk økt evne til å jobbe raskt. En slik utvikling ble ikke sett hos barna som spiste kjøtt. Dette setter forskerne i sammenheng med en økning av omega-3-fettsyren DHA hos barna som spiste fisk.

– I noen studier kan det se ut som at omega-3 med sin positive effekt for hjernens utvikling motvirker noe av den negative virkningen som kvikksølv har, sier Øyen.

Kvikksølv, og spesielt metylkvikksølv, er et tungmetall som er giftig for mennesker. Det påvirker den mentale utviklingen hos foster og spedbarn og kan føre til nedsatt læreevne.

Emneord: 
Tags: 

På forsiden nå