Genbank i grevens tid

Det gikk et lettelsens sukk blant villaksvennene i Hardanger, da klima- og miljøminister Ola Elvestuen meldte at Regjeringen likevel bevilger nødvendige midler til genbanken i Hardanger.
05. mars 2018

Tilstanden for mange laksefiskbestander i Hardanger er så dårlig at det er nødvendig å sikre dem i genbank. Da kan vi bygge opp igjen bestandene av laks og sjøørret i Hardanger så snart forholdene ligger til rette for det, sier Elvestuen.

I Hardangerfjord Villfisklag, som sammen med NJFF og andre villaksinteresser har holdt trykket oppe i saken, ble beslutningen mottatt med en blanding av glede og lettelse.
– Jeg vil ikke spekulere i hva som var utslagsgivende for at vi endelig fikk finansiering for genbanken, men jeg registrerer at dette har blitt en god sak for Venstre. For oss som lever langs elvebredden, betyr det at vi kan fortsette med å samle inn genmaterialet. Vi har allerede holdt på i tre år, og nå er vi på sporet, sier Svein Helge Pedersen til Jakt & Fiske.
Pedersen og andre ildsjeler har allikevel et solid stykke arbeid som venter.

Reduserte bestander

Genbanken trenger materiale fra 40 familiegrupper per vassdrag. Det i seg selv byr på enkelte utfordringer fordi bestandene er sterkt svekket og allerede har et betydelig innslag av oppdrettsgener.
– De genene skal vi ikke ta vare på. I Granvinvassdraget måtte vi forkaste 10 av 12 fisk, fordi de hadde innslag av oppdrettsgener, sier Pedersen.
Han ser likevel lyst på framtiden:

– Dette vil få gode effekter for hele regionen. Det fins ikke en bygd i Hardanger som ikke ligger ved et anadromt vassdrag. Nå må vi ikke bare gjenoppbygge bestandene, men også forståelsen for hvilken betydning de har for lokalsamfunnene hos hardinger flest.

Siste fra Fiske

Dølisjøen i Sør-Odal bød på fine forhold på NM-dagen. Foto: Atle Skjelde
NM Meite

Strengelsrud kapret gullet

Tommy Strengelsrud (49) fra SFK Raufjøringen klatret til topps på seierspallen, da NM-tradisjonelt meite gikk av stabelen på Dølisjøen i Sør-Odal.
Vi har testet denne dispenseren for agnstrikk fra Inova. Foto: Tommy Egra
Orden i strikkesakene

Test av Inova Bait Binder

Agnstrikk er et godt hjelpemiddel for havfiskere. Denne dispenseren gir deg enklere påsurring og hindrer søl på rullen.
Ingen av elvene på Vestlandet kan vise til en sjøørretbestand i svært god tilstand. Her «nattjakt» i Eio, i bunnen av Hardangerfjorden. Foto: Atle Skjelde

Sjøørretens anadrome levemåte kan forsvinne

Situasjonen er alvorlig både for villaksen og sjøørreten, men hva skjer hvis det ikke skjer noe?

På forsiden nå