Annonse

Gratis rapportering av pukkelaks

Til sommeren kan sperrer som denne i utløpet av Storelva i Berlevåg stoppe enorme mengder pukkellaks fra å komme videre opp i elva. Nå effektiviseres fangstrapportering, som blir gratis.
Til sommeren kan sperrer som denne i utløpet av Storelva i Berlevåg stoppe enorme mengder pukkellaks fra å komme videre opp i elva. Nå effektiviseres fangstrapportering, som blir gratis.

I 2023 vil vi trolig få tidenes invasjon av pukkellaks i lakseelvene våre. Firmaet Inatur stiller opp med et gratis rapporteringsverktøy i tiltaksfisket etter den svartelistede arten.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– 2023 ser skremmende ut. Om utviklingen fortsetter kan vi forvente en million pukkellaks på vei til elvene i Finnmark kommende sommer, uttalte daglig leder i Naturtjenester nord, Rune Muladal, til NRK tidligere i år.

Han har anslått at ca. 100 000 pukkellaks deltok i gytingen i finnmarkselvene i 2021. Også NJFF er bekymret for artens eksplosive formeringsevne:

«Hvis ikke invasjonen stoppes, kan elvene i Finnmark kommende sommer være fulle av pukkellaks», påpekte NJFF nylig i en felles uttalelse med andre villaksorganisasjoner.

Gratis rapportering

Normalt skal anadrome arter rapporteres inn enkeltvis med vekt, lengde, kjønn osv. Dette er upraktisk, tidkrevende og lite hensiktsmessig for de mengdene fisk det her er snakk om. Inatur AS har derfor vedtatt å bidra med en gratis rapporte- ringsløsning i alle vassdrag kommende sommer.

– Vi håper det kan forenkle arbeidet for de mange fantastiske frivillige og andre som jobber med å bekjempe pukkellaksen, sier Gudmund Nygaard, ansvarlig for laksefiske i Inatur AS.

Løsningen for fangstrapportering kan settes opp slik at fanget pukkellaks kan rapporteres inn etter antall og samlet vekt. Ved behov kan også sportsfiskere med vanlig fiskekort rapportere pukkellaks på samme måte.

Powered by Labrador CMS