Annonse

Ta din første laks på Camp Villaks!

Rickard Loen har fast fisk i Kongsfjordelva. Camp Villaks leverer varene i form av uforglemmelige opplevelser.

I sommer arrangeres Camp Villaks i tolv ulike elver over hele landet. Gjør som kameratene Jakob og Rickard – konstruer din egen laksesommer!

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

For mange ungdommer kan laksefiske framstå som dyrt og avgrenset. Med Camp Villaks skal veien til lakseelva bli kortere, rimeligere og mer tilgjengelig. Samarbeidsprosjektet til Norges Jeger- og Fiskerforbund og Norske Lakseelver er nå inne i sin tredje sesong.

Vi ble med på laksecamp i Kongsfjordelva, for å følge en duo som tok tilbudet helt ut.

Jakob Bjørklund deltok på fem laksecamper i 2017. I Kongsfjord fikk han endelig laks på tørrflue!
Tørrfluelaksen veide 5,5 kg, og ble tatt på foamber.

Ivrige fiskekamerater
Det er august og høytid for laksefiske i Finnmark. For «søringene» Jakob Bjørklund (17) og Rickard Loen (16) føles nordsiden av den karrige Varangerhalvøya nærmest som å komme til et eget land. Det er to slitne gutter som ankommer Berlevåg, etter å ha tatt melkeruta til Widerøe via Tromsø – rett fra laksecamp i Lakselv.

Etter flere døgn med intensivt fiske og lite søvn, er det straks på ‘an igjen. Denne gangen er det Kongsfjord som gjelder.

– Målet er å få min første laks på tørrflue, sier Jakob.

Gutta møttes for første gang på Camp Villaks i juni. Siden har de reist landet rundt på fisketur sammen. Mens Jakob har deltatt på Camp Villaks i Målselva, Gaula, Alta og Lakselv i løpet av sommeren, blir dette Rickards tredje camp for sesongen.

– Gjennom Camp Villaks er jeg blitt kjent med mange folk over hele landet. Samtidig lærer jeg mye av andre sportsfiskere, som har ulik kunnskap å dele. Det aller beste er at man får mulighet til å fiske i mange toppelver til en rimelig pris. Jeg hadde nok aldri kommet til i Alta utenom campen, påpeker Rickard.

Rickard Loen kaster en foamber oppstrøms i sone 1.

En camp for alle
Deltakerne i Kongsfjord har funnet seg til rette ved leirplassen på «Sukkertoppen». For noen handler campen om fast fisk og nye bekjente. Andre deltar mest for å være ute i naturen, lære å fyre bål og komme seg bort fra mobil og annen oppmerksomhet.

Etter å ha reist telt og lavvo, samles gjengen rundt leirbålet, før de deles inn i grupper ut fra alder og erfaring. Jakob og Rickard skiller seg ut ved å være mest erfarne, men også fordi de er «søringer». Mens enkelte påpeker at trillekoffert ikke hører hjemme på vidda, skylder Rickard på sommerjobben som pikkolo ved Alexandra hotell i Loen, et stykke fra heimplassen.

Instruktør Preben Lugg gleder seg over eleven, som kjører laks. Det ble mye action, men laksen vant kampen til slutt.

Vant årskort
Kongsfjordelva regnes som en av landets beste lakseelver, sett etter størrelsen. Jakob – som ikke har tålmodighet til å vente på at neste høl blir ledig – er i drømmeland: Berlevåg JFF, som forpakter elva, har nemlig stilt drøyt to kilometer elv til disposisjon!

– Det var pappa som introduserte meg for fluefiske. Nå er jeg blitt mer hekta enn han. Jeg forsøker å delta på så mange camper som mulig, mens jeg ennå har sjansen, forklarer Jakob.

Det startet i Lakselv. Her landet Jakob sin første storlaks, etter å ha fulgt fisken halvannen kilometer nedover elva. Ved å gjenutsette laksen, ble han samtidig med i trekningen om å vinne et årskort i elva. Akkurat som Charlie, fant også Jakob gullbilletten.

– Til sommeren blir det hybelliv i Lakselv. Da er jeg fylt 18 år, og ikke lenger avhengig av skyss for å komme meg til elva.

Rickard Loen har fortsatt til gode å lande laks under Camp Villaks, men har kroket, kjørt og mistet flere. Gutta fisker over hvert sitt parti av «Linja» i sone 1 og går med riffling hitch og foamber. Sistnevnte er en meget effektiv tørrflue, ifølge foreningsleder Sigve Frantzen og instruktørene. Den omtales som «madrassen», på grunn av overlegne flyteegenskaper.

Jakob Bjørklund (t.v.) og Rickard Loen møttes under Camp Villaks i Altaelva. I 2017 deltok de på til sammen åtte laksecamper.

Action ved «Svaberget»
En ørn svever over dalen. Nede ved bredden tusler hunden Ludvig i hælene på matfar. Preben Lugg fra Oslo tilbringer store deler av sommeren ved Kongsfjordelva, hvor han har bygd seg en liten hytte. Nå følger han gutta fra høl til høl, som guide og kjentmann.

Emil Kristiansen (9) har arvet laksegenene til pappa Geir. På fisketur sammen, har Emil fått være med å kjøre over 100 laks. På egen hånd har han landet sju.– Laksefiske er kjempeartig! Vi lærer mye om å lese elva og å finne gode fiskeplasser, sier Emil, som fikk sin første laks (4 kg) da han var 5 år.

– Tørrfluefisket i Kongsfjordelva er best når det er sol og riktig vindretning. Da skal dere se det blir skikkelig action i elva! Her har jeg tatt mange laks på madrassen.

Ved «Svaberget» ankommer vi en nydelig tørrfluehøl, med stor laks som hopper og slår med jevne mellomrom. Idet skylaget sprekker opp og vinden snur fra øst til vest, blir endelig fast fisk! Adrenalinet pumper hos Rickard når laksen drar med seg foamflua dypere i hovedstrømmen.

– Ikke vær snill, husk at du bruker 0,40 mm! kommenterer Preben fra elvebredden.

Når laksen rister av seg flua, føles det bittert både for instruktør og fisker. Rickard får likevel kjørt flere laks i løpet av campen. Det frister til gjentakelse.

– Dette er den fineste elva jeg har vært i. Erfaringene fra Camp Villaks tilsier at de minste og billigste elvene, ofte er de beste. Hit skal jeg tilbake!

Siste sjanse …
Det ble flere minnerike fiskedøgn langs Kongsfjordelvas bredd. Det ble laks på enkelte, mens enda flere ble mistet. Verken Rickard eller Jakob har fått laksen på land under oppholdet. Men så ble flyet fra Berlevåg i retning Oslo kansellert. Gutta ble derfor værende en natt ekstra.

For Rickards del innebar det at neste laksecamp i Valldøla måtte avlyses. For Jakob gikk drømmen i oppfyllelse:

– Laksen nappet foamberen raskt under vann og vred seg ut i strømmen. Min første tørrfluelaks – 5,5 kg!

Rickard booket Camp Villaks i Kongsfjordelva neste sommer. Mens Jakob ble å finne langs bredden i Lakselva i Porsanger …

Fakta - Camp Villaks

Små tuber for riffling hitch …
… og foamber, også kjent som madrassen, er gode fluevalg i Kongsfjordelva.

Camp Villaks er et rekrutteringsprosjekt i regi av Norges Jeger- og Fiskerforbund i samarbeid med Norske Lakseelver, med støtte fra Miljødirektoratet og Sparebankstiftelsen.

Camp Villaks er et tilbud til ungdom i alderen 14–18 år, hvor de tilbys fiske og opphold i noen av landets beste lakseelver. Målet er at ungdom skal få god opplæring, erfaring og kunnskap om laksefiske. Ikke minst at de får gode fiskeopplevelser, som kan legge grunnlaget for et livslangt engasjement for villaksen.

Camp Villaks er et lavterskeltilbud som alle kan bli med på; det kreves ingen bakgrunnskunnskap. Guiding, instruksjon og lån av fiskeutstyr er inkludert i alle camper.

I 2017 deltok 175 ungdommer på i alt 13 camper i 15 ulike elver over hele landet. Mange av deltakerne har fått sin første laks under campen. Selv om hovedaktiviteten er praktisk fiske, kan du også lære å binde fluer, lese skjellprøver, ta sikkerhetskurs og besøke lakseklekkeri.

Her er årets elver med Camp Villaks:

 • Surna 20.-22. juni
 • Mandalselva 28. – 30. juni
 • Målselv 5.-7. juli
 • Lakselv 17.-19. juli
 • Suldalslågen 31. juli – 2. august FULL
 • Numedalslågen 7.-9. august FULL
 • Kongsfjordelva 9.-11. august
 • Vefsna 9.-11. august
 • Otra 10. – 11. august
 • Altaelva 16.-18. august
 • Stjørdalselva 17.-18. august
 • Namsen 23.-25. august
Er du i alderen 14–18 år og har lyst til å prøve laksefiske for første gang, er Camp Villaks en enestående mulighet. Her er deltakerne på campen i Kongsfjordelva i Finnmark, 7.–10. august i 2017.

Pris per deltaker: kr 500,- (inkluderer fiske, mat, overnatting og lån av utstyr). Deltakerne må ta selv med sovepose, underlag og klær.

Aldersgrense: 14–18 år.

For påmelding, gå inn på www.campvillaks.no

Pakk kofferten og bli med på laksecamp i sommer!
Powered by Labrador CMS