Annonse

Minkfangst midt i Oslo

NJFF Oslo har i samarbeid med OFA og Bymiljøetaten et pågående prosjekt for å ta ut mink langs Akerselva.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Utover høsten og vinterhalvåret skal minken bekjempes i hovedstaden. NJFF Oslo bidrar med å sette ut feller, i et forsøk på å hindre at det svartelista rovdyret sprer seg ytterligere i vassdraget.

– Med kjøretillatelse har jeg adgang til samtlige parker, fellene er satt ut slik at jeg kan inspisere dem fra bil. Vi fakturerer for jobben, som kommunen betaler. I tillegg deltar frivillige på dugnad, forklarer Hjalmar Eide i NJFF Oslo.

Minkfellene er plassert på øyer i Akerselva, slik at forbipasserende ikke skal komme til. Fellene sjekkes regelmessig, da fluer og mus gir utfordringer mht. åte.
– Samtidig vil vi gjerne unngå at veskehunder går rett i fella, spøker Eide.

Rune Svendsen og Hjalmar Eide i NJFF Oslo konstaterer at minken har gått i fella.

Trussel mot biologisk mangfold
Uttaket av mink foregår i hovedsak ved Nydalen i Oslo. Her ble et kull på åtte dyr observert samtidig sist høst. Fra samme område kom nylig en melding om at minken også har tatt seg inn i en fabrikk.

– Vi startet samarbeidet med OFA og Bymiljøetaten i 2017. På første prøvesett, gikk det mink i to av tre feller. Når kullet sprer seg, begynner minken å lete etter nye revir. Vårt mål er derfor å ta ut så mange unger som mulig, sier Eide.

Det lille mårdyret er en effektiv predator, med svært gunstige arbeidsvilkår grunnet elvas lave minstevannføring.

– Om vinteren er den en skummel fisketyv. Selv har jeg også observert mink som har tatt en voksen stokkand. I tillegg til å forsyne seg av fugleegg, laks- og sjøørretyngel, er den også svært glad i edelkrepsen i elva, som er rødlista, avslutter Eide.

Uønsket art
Etter at den amerikanske villminken rømte fra pelsdyrfarmer på 1920-tallet og etablerte seg i ville bestander, har den spredt seg i Norge og påvirker en rekke andre arter negativt. Særlig i fuglefredningsområder langs kysten er dette ei utfordring, og det er satt i gang tiltak for å begrense minkbestanden. (Kilde: NJFF)

Powered by Labrador CMS