Annonse

Økende viltfare etter snøfall

De siste dagene har det falt formidable snømengder over Sør- og Østlandet, det betyr også økt fare for viltpåkjørsler.

Store snømengder og streng kulde mange steder i landet kan gjøre at hjortevilt trekker ned mot veier.  Viltfaren øker etter snøfallet. 

Publisert Sist oppdatert

– Når det er skikkelig uvær, står dyrene i ro. Men nå når været roer seg, vil dyrene begynne å bevege på seg. Da trekker de ut mot veiene, hvor det er lettere å ta seg fram. I dag har været blitt bedre, og jeg har allerede fått fem beskjeder om dyr som går i veien, sier Øyvin Froland, fallviltansvarlig i Froland kommune. 

Viltpåkjørsler 2022 - 2023

Elg påkjørt av motorkjøretøy1162
Hjort påkjørt av motorkjøretøy851
Villrein påkjørt av motorkjøretøy2
Rådyr påkjørt av motorkjøretøy7273
Totalt9288

Kilde: SSB

– Det er ikke bare å kjøre forbi et dyr som har forvillet seg ut i veibanen. De kan gjøre mye rart når de føler seg trengt opp i et hjørne. Vi oppfordrer derfor bilister til å være svært forsiktige, sier Froland.

Følg med på skiltene

– Vinteren er allerede en tid der det er økt fare for å treffe på vilt langs veiene fordi viltet trekker mer. Med snømengdene som nå har kommet, kan viltfaren øke ytterligere. Det gjelder å passe på, sier Jan Harry Svendsen i NAF i en pressemelding.

NAF anbefaler bilister å redusere farten, følge med på skiltene og å skru ned lysintensiteten på de mange skjermene som moderne biler er utstyrt med.

Videre anbefaler NAF å følge med på veiens sideterreng, samt å senke farten. Reduserer du hastigheten med ti kilometer i timen, halveres faren for en ulykke. Det er også viktig å følge med på skiltene langs veien. 

– Fareskilt som varsler om vilt er satt opp av en grunn, sier Svendsen. 

Gode råd ved viltpåkjørsel

Dersom du kjører på et dyr, er første bud å melde fra. Politiet varsler viltnemnda i den aktuelle kommunen. Viltnemnda rykker ut og vurderer hva som skal skje med fallviltet. Ved mindre alvorlige ulykker, kan det gis tillatelse til å kjøre videre dersom ulykkesstedet er tydelig merket.

  1. Sikre skadestedet
    a) Plasser bilen slik at den er synlig og skjermer skadested.
    b) Sett på nødblink og parkeringslys.
    c) Ta på refleksvest og sett ut varseltrekant.
  2. Ring politiet  02800, eller kontakt viltnemnda i den aktuelle kommunen.
  3. Marker påkjørselsstedet dersom dyret forlot veien.
  4. Diriger trafikken om nødvendig.
Powered by Labrador CMS