Annonse

Reisemål Cuba

Drømmefiske på grunna

Annerledeslandet Cuba er et tropisk eldorado og byr på et av verdens beste fiske etter gamefish på flatsen med flue.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

To iltre bonefish får det til å hyle i fluesnellene til Asgeir Wien og vår guide Keinlert. Begge står med bøyde stenger på den kritthvite korallstranda på Cayo Largo på sørsiden av Cuba.

Fem minutter tidligere spottet guiden en stor stim med bonefish på hundre meter avstand og la båten til land, slik at Asgeir kunne snike seg innpå.

På andre kastet tar en bonefish avalonflua – ei flue designet for permitfiske, men som også er utrolig effektiv i lette utgaver på bonefish. Fisken tar 40 meter i første utras. Disse sølvtorpedoene er per kilo noen av de sterkeste fiskene du kan oppleve på stang. Guiden låner stanga mi og kroker en fisk i samme størrelsen. Etter fem minutter med heftige utras, kan to glade karer posere med hver sin bonefish.

Cayo Largo er stengt for kommersielt fiske og klassifisert som nasjonalpark. Øya har ingen fastboende kubanere, kun arbeidere som i hovedsak kommer fra hovedøya Isla de La Juventud og turister. Mellom Cayo Largo og Isla Juventud er det et stort antall øyer, hovedsakelig bevokst med mangrovetrær. Rundt øyene er det kilometervis av grunne flats. Mellom disse grunne områdene går det kanaler som fungerer som tidevannselver.

Fisker Jørn Atle Warmbo og guiden Reinier var fornøyd med denne, men de kan bli mye større.

Begynnerflaks

Jeg får sjansen i front av båten og etter et fem minutter skimter jeg et par skygger. Flua lander før guiden ser dem og nybegynnerflaksen slår til. Den nærmeste permiten suger i seg flua, jeg løfter instinktivt stanga og fluesnøret og tilsvarende lengde backing forsvinner ut av snella i løpet av sekunder. Etter et kvarters kamp med heftige utras, vader guiden ut, griper fortommen og anslår fisken til ca. ni kilo, før den raser ut på ny. Alt fiske her er fang og slipp. Fisken legger seg på siden og er klar for fotografering, men bildet uteblir. Den slår et ekstra slag med sporden og forsvinner ut mot dypere vann. Jeg klager ikke, å ta en permit var en drøm som ble virkelighet.

Fisket på flatsen skjer både fra båt og ved vading. Mesteparten av tiden brukes til å fiske fra spesialbygde båter på cirka 16 fot. I baugen er det et dekk som fungerer som kasteplattform. Bak i båten er det en høy plattform hvor guiden står og staker. Plattformen gjør at guiden vanligvis ser fisken før fiskeren, og gir beskjed om hvor man skal kaste. Men det er bestandig en fordel å se fisken selv, og med litt erfaring ser man fisk som man aldri ville ha sett den første timen i båten.

Prosjektil til himmels

Fisket er delt i seks soner og i dag er vi ute på tarpon-område. Tre ganger er Asgeir og jeg for treige i avtrekkeren og skyggene forsvinner, men så får jeg lagt flua riktig og ei «kjempesild» suger inn EP-flua. Jeg gir et tarpon-tilslag. Både snor og stang rykkes hardt bakover, tre-fire ganger. Munnen på en tarpon er som ei sinkbøtte og her må det gis skikkelig tilslag for å få kroken til å sitte.

Fast fisk! Den raser 30 meter før den skyter som et prosjektil opp i lufta og rister iltert. Plasket høres godt. Men det mest fascinerende er lyden av fisken når den vrir og rister seg i lufta. De harde skjellene gnisser og klakker mot hverandre og lager en lyd som minner om en klapperslange.

Etter litt kjøring smeller den i været igjen og rister febrilsk. Til min fortvilelse ser jeg flua komme i retur. Et bilde som aldri vil forsvinne. Å miste fisk er en del av gamet, men det kommer en tomhet i kroppen når en fisk i 15-kilosklassen forsvinner på den måten.

Tarpon er en utrolig sportsfisk som hopper vilt og kjemper hardt.

Million-kast-fisken

Det er ikke et vindpust. Lagunen er grønnfarget av mangroven som speiler seg i vannet. Flueboksen ser stusslig ut, fri for objekt som kan friste beitende permit på grunt vann. Vi har staket etter flere grupper med permit uten å lykkes. Bildet av spordene fra to fine fisker som beiter seg rolig imot oss, sitter som limt i sinnet. Om det var en rovfugl eller fluesnøret som skremte dem er usikkert, men guiden ristet bare uforstående på hodet, da jeg sto der som et stort spørsmålstegn og prøvde å få litt sympati for at jeg ikke var synderen. Det er ikke uten grunn at permit kalles millionkast-fisken.

Grand Slam

The International Game Fish Association (IGFA) deler ut diplom til sportsfiskere som har fanget tre av de fire mest ettertraktede fiskene på flatsen i løpet av samme dag. Tar du alle fire kalles det Super Grand Slam. IGFA har flere Grand Slam, og denne heter Inshore og gjelder fiskeartene tarpon, permit, snook og bonefish.

Irritasjonen og selvmedlidenheten blir brått brutt av et hyl fra baugen. Asgeir står med bøyd stang, og et blikk på snella er nok til å forstå hvorfor han hyler. Sveia mangler, for den ble slått av mot knoken da fisken raste ut. Uten sveiv på snella kommer det likevel en barrakuda i båten etter ti minutter. Disse rovfiskene kan også by på en skikkelig fight.

Velg rett makker

Å dele båt med en annen fisker i seks fiskedager er utrolig artig, men det gjelder å vise god sportsånd. Det er lett å bli for ivrig når store fisker svømmer rundt båten og glemme at det er to som skal dele på fisket. Asgeir var utrolig tålmodig på min siste tur, hvor første fiskedag ble brukt til å skaffe meg en Grand Slam. Dette er en del av gamet, derfor er det viktig å velge fiskekompis med omhu. En reise til Cuba kan være fantastisk for alle, hvis innstillingen er riktig. Da er det ikke lenge til man bestiller neste tur!

Fakta Cuba

Areal: 109 880 kvadratkilometer

Hovedstad: Havanna, 2,4 millioner innbyggere.

Befolkning: 11,4 millioner i 2014

Klima: Tropisk og fuktig. Regntid fra mai til oktober og tørr periode fra november til april. Gjennomsnittstemperaturen er 23 grader i januar og 27 i juli.

Sportsfiske: Sportsfiske i sjøen på Cuba er strengt regulert. Avalon kontrollerer nærmere 90 prosent av destinasjonene for sportsfiske. Fisket selges direkte eller gjennom reisebyrå som har spesialisert seg på fiskereiser, blant annet det norske XXL-adventure som har sendt mange norske sportsfiskere til Cuba. Avalon har et nærmest prikkfritt opplegg på sine destinasjoner. Fiskerne blir møtt av en representant på flyplassen utenfor Havanna og derfra går alt på skinner.

Sesong: Sesongen strekker seg gjennom hele året, men er mer usikkert under orkansesongen på seinhøsten. Å miste fiskedager på grunn av sterk vind er gambling. Men fisket kan til tider være godt.

Reise: Fly til Havanna. Flyreisen er ikke inkludert i prisene. De siste årene har jeg betalt 7–8000 kroner fra Trondheim lufthavn med KLM. Da har reisetiden vært på 15,5 timer, inkludert en mellomlanding i Amsterdam. Det er mulig å få tak i rimeligere billetter til under 5000 kroner med litt lengre reisetid.

Mat og drikke: Fiskedestinasjonene har all inklusive. Det serveres frokost, lunsj og middag med drikke. Lunsjen spises ute i båten eller på en av øyene. Man drar ikke til Cuba for maten sin skyld. Både kjøtt og fisk er godt gjennomstekt eller kokt. Lunsjen oppbevares i en kjøleboks sammen med kald drikke i båten.

Overnatting: Avhengig av destinasjon og pris. Overnatting før og etter fiske i Havanna har tidligere vært inkludert i prisen og transport med fly ut til destinasjonen. Men dette kan variere. Fiskelodgene er veldrevne med proffe guider. Enkelte steder er det luksushotell, mens andre har hytter med brukbar standard.

Pris: Avhengig av hvor og når man skal fiske. Prisene for destinasjonene sør for hovedøya er gjennomgående høyere enn i nord. I skrivende stund starter prisene på nordsida fra 3000 amerikanske dollar og oppover (seks dagers fiske og sju overnattinger).

På Cayo Largo starter prisene på 4900 og opp til 8.200 dollar i høysesong. I tillegg kommer transport til og fra destinasjon, ca. 200 dollar. Det er også innført 100 dollar i verneområde avgift. Tips til guider og betjening må også tas høyde for.

Valuta: CUC (pesos convertibles) er gjeldende valuta for turister. Du kan veksle på flyplassen, eller ta ut i minibanker. Den lokale valutaen heter peso, men denne valutaen er kun for kubanere. Det går omkring 24 pesos på 1 CUC.

Powered by Labrador CMS