Annonse

Test av Sabatti Rover Hunter

Sabatti Rover Hunter er en svært rimelig jaktrifle med mulighet for å bytte pipe til annet kaliber.
Sabatti Rover Hunter er en svært rimelig jaktrifle med mulighet for å bytte pipe til annet kaliber.

Billig pipeveksler

Sabatti har i seinere år hatt suksess på riflemarkedet. En av deres siste modeller er Sabatti Rover, en rimelig boltrifle med mulighet for pipeskift.

Publisert

Sabatti Rover Hunter ligger i den absolutt nedre prisklassen for en pipeveksler. Det er ikke til å unngå at en rifle i dette segmentet til drøyt 12 000 kroner bærer preg av reduserte produksjonskostnader. Likevel har rifla sine finesser som gjør den til et brukbart arbeidsverktøy i terrenget.

Smart bolt

Låskassa er frest i aluminium, der toppen har en integrert festeskinne av typen Weaver/Picatinny for optikk. En totrinns sikring sitter på vanlig sted bak hevarmen og blokkerer samtidig bolten. Sluttstykket virker forseggjort. 

Det har grov diameter lik de tre låseklakkene. Utdrageren sitter i en av klakkene. Overflaten er blankpolert, og den har en godt dimensjonert boltmuffe i stål. 

En praktisk detalj er et lite hull i spennstykket, som gjør det lettere å demontere sluttstykket ved å føre inn en liten skrutrekker eller liknende. 

Dessuten er hevarmen festet ved at den sitter i en gjennomgående sleide i boltkroppen, og tennstempelet med boltmuffa skrus inn gjennom et gjenget hull i hevarmsroten.

Låskassa i aluminium har integrerte baser for montering av kikkertsikte. Utkasteråpningen er forholdsvis trang.

Momentnøkkel

Systemet for pipeskift er en splittet låskasse med to strammeskruer på venstre side, og én på høyre side. Ved montering av pipa, anbefaler produsenten å bruke en momentnøkkel for å få riktig stramming av skruene. 

Pipa måler 52 cm og er gjenget for lyddemper. Gjengebeskytteren i stål har samme overflate som pipa. Rifla har et løst boksmagasin i plast som tar tre patroner i rekke. 

Boltutløseren sitter foran på innsiden av avtrekkerbøylen, som også er i plast, og er støpt i ett stykke med underbeslaget for reduksjon av kostnader.

Det er plass til tre patroner i boksmagasinet, men sjuskudds magasiner er tilgjengelig. Matingen var noe trang.

Trekantet forskjefte

Hunter-varianten har et klassisk skjefte som er i støpt, glassfiberarmert plast. Det har god høyde på kolbekammen, som er utskiftbar til en høyere versjon. Jeg liker den trekantete utformingen av forskjeftet, som gir svært godt grep og er fin å hvile mot en skytestøtte. 

På undersiden sitter en metallskinne (M-Tac) med både nippel for reimfeste og slisser for utstyr som lykt eller tofot. Grepsflatene Det er plass til tre patroner i boksmagasinet, men sjuskudds magasiner er tilgjengelig. 

Matingen var noe trang. Låskassa i aluminium har integrerte baser for montering av kikkertsikte. 

Utkasteråpningen er forholdsvis trang. I forkant er låskassa splittet på undersiden, slik at de utskiftbare pipene sitter i klem ved hjelp av strammeskruene. 

1 har et avtrykk av en flettet struktur. Kolbekappa i gummi kan forlenges noe med et avstandsstykke.

I forkant er låskassa splittet på undersiden, slik at de utskiftbare pipene sitter i klem ved hjelp av strammeskruene.

Kresen

Testrifla var kamret for kaliber 6,5x55. Jeg opplevde den som kresen på ammunisjonen, der flere ulike ammunisjonstyper satte treskuddsgrupper på over 5 cm. Likevel var det mulig å komme ned mot 30 mm med Sako Blade og hjemmeladd Barnes ttsx 120 grain. 

Det virket som om rifla ikke likte varmskyting, og at det første skuddet i hver serie satt samme sted hver gang. For en jaktrifle er dette akseptabelt, men ikke noe å skryte av. Magasinet var i trangeste laget, og krever litt teknikk for å mates med patroner. 

Avtrekket er fint og ganske lett. Det kan justeres, men produsenten anbefaler å overlate dette til børsemaker. Ladegrepet er tungt og raspete, særlig åpning av bolten etter skudd møter motstand. 

Når det er sagt, er rifla ganske snerten og velbalansert å skyte med, og skjeftet godt utformet. Den moderate vekten gjøre den til mer jakt- enn banevåpen. 

Sabatti Rover Hunter er en budsjettrifle med en del gode detaljer som pipeskift, integrert kikkertmontasje og et solid sluttstykke. Som jaktrifle med mulighet for å skifte pipe, er den svært rimelig.

Sabatti Rover Hunter

Boltrifle med system for pipeskift, gjenget for lyddemper med M14x1. Kaldhamret løp. Piper tilgjengelig fra .223 Rem. til .300 Win Mag. 

Vekt: 2,9 kg

Pipelengde: 52 cm

Munningsdiameter: 16 mm

Magasin: Boksmagasin for tre patroner

Leverandør: Schou Våpen AS, schouvapen.no

Pris: kr 12 750,-

Kort oppsummert

Pluss

  • Godt avtrekk
  • Rimelig pipeskifter

  • Fint sluttstykke

Minus

  • Tungt hevearmsløft 

  • Middels presisjon
  • Omstendelig pipeskift

  • Karakter: 4

Powered by Labrador CMS