Annonse

Naturvernforbundet:

Krever stopp i lisensfelling av bjørn

Brunbjørn på matsøk i skog.

Naturvernforbundet er bekymret for den lave bestanden av brunbjørn i Norge, og krever en kraftig innstramming av fellingsreglene.

Publisert Sist oppdatert

Søndag ble en binne skutt i Namsskogan i Trøndelag. Naturvernforbundet mener det skytes for mye brunbjørn i Norge, og krever at Klima- og miljødepartementet reagerer.

Til sammen er åtte brunbjørner skutt i Norge hittil i år. Fire i Finnmark, tre i Innlandet og en i Trøndelag.

– Dette er alvorlig høy avskyting av en veldig liten bestand som skal vokse seg mye større, sier biolog Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet i en pressemelding.

Han peker på at det i 2023 ble registrert 178 bjørn i Norge, noe som utgjør 9,6 ynglinger. Yngling er når et hunndyr føder unger. Hvert kull er én yngling.

– Ikke i tråd med rovdyrforliket

Stortingets vedtatte minimumsmål er 13 årlige ynglinger, et mål som ble satt for 20 år siden, men som aldri er nådd fordi det skytes for mange bjørn, ifølge Håpnes.

– Bjørneforvaltningen er feilslått og ikke i tråd med Stortingets rovdyrforlik, mener han.

I et brev til Klima- og miljødepartementet ber organisasjonen nå om at departementet må reagere, og at det Naturvernforbundet omtaler som svært høy avskyting, må reduseres betydelig.

Forbundet mener blant annet at terskelen for skadefelling må høynes betydelig, at lisensfellingen av brunbjørn må avlyses og at felling av bjørn på vårsnø, dyr som nettopp er våknet og ikke har gjort skade, må stoppes. Man må også unngå å skyte binner, og innføre jaktforbud i områder med kjent tilhold av binne eller binne med unger, mener forbundet.

Sverige: Enorm forskjell

Det er meget stor forskjell i brunbjørnbestand mellom Norge og Sverige. Svenske myndigheter hadde i fjor et mål å minke bestanden, og hadde en historisk høy avskyting med 648 felte bjørn. Etter endt jakt, var den svenske bestanden av brunbjørn estimert til 2450 bjørn.

Powered by Labrador CMS