Annonse

Ny TV-serie for barn:

Fra elgfødsel til elgjakt

Marte (7) vokser opp med dyr fordi familien driver Langedrag familiepark. Selv om hun koser med elgene i hverdagen, forhindrer det henne ikke i å synes at elgjakt er spennede.

Med «Mine ville venner» får Marte (7) en egen tv-serie på NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Hun går i andreklasse og er sammen med dyr hver dag. Nå har hun fått en egen tv-serie.

TV-serien, som har premiere i NRK TV og på NRK Super torsdag 9. mars, er spilt inn på besøksgården Langedrag, som hennes foreldre og mormor driver. I familieparken i Nore og Uvdal, kommune bor det over 300 små og store dyr fordelt på over 20 forskjellige arter.

Mine ville venner (NRK)

Dokumentarserie i ni episoder

Produsert av NRK Super (2023)

Premiere i NRK TV og på NRK Super torsdag 9. mars

Medvirkende: Marte, pappa Nils, mamma Marie og mommo

Opptakssted: Langedrag naturpark og Natten gård

Marte (7) får oppleve ting mange andre barn bare kan drømme om: Få ryggmassasje av små revevalper, være med på jakt eller oppleve en elgfødsel. Men hun får også kjenne på det triste når dyr hun er glad i ikke klarer seg. «Mine ville venner» er en serie om alt det fine og vonde som kan skje i naturen, men mest av alt om å være venner med dyr.

Ikke alle elger er like ville. Marte har hatt dyrene på Langedrag tett på hele livet. .

Dyr i fokus

I forbindelse med en annen produksjon, ble NRK oppmerksomme på Marte, som gjorde seg så godt på kamera og hadde så mye spennende å fortelle, at de besluttet å lage en egen serie for barn i tillegg. Serien for barn ble ferdig først.

Et helt tv-team som skal forholde seg til skogens ro på post, er en krevende øvelse.

– Barn er veldig interessert i dyr. Innhold om barn og dyr er veldig populært, forteller Håvard Flatebø Trætteberg, som har hatt regi på serien.

Han håper serien er noe foreldre vil vise barna sine.

– Barna i testpublikummet vårt har blitt veldig glad i Marte og sier at de syns serien er lærerik, sier han.

Selv har han også syntes det har vært utrolig kjekt å bli kjent med Marte og få fortelle hennes historie.

Mine ville venner, dokumentarserie for barn med Marte på sju år som bor på på Langedrag.

– Jeg er imponert over hvordan familien lærer dyrene å kjenne og forstår deres form for språk.

Under innspillingen bodde han og resten av teamet i en jakthytte på Langedrag. Under oppholdet, fikk han være med på elgjakt for første gang.

– Det var veldig gøy å oppleve. Da faren til Marte satt konsentrert og spent på elgposten, spilte han ikke skuespill eller latet som. Spenningern var intens. Og da elgen ikke kom til vår post, ble Marte utrolig skuffet. Selv om vi var på jobb og skulle fortelle hennes historie, ble vi helt revet med av hennes følelsesreise, forteller regissøren.

Pappa Nils tar ut hjertet.

Gaupespråk

Marte syntes det var morsomt, og litt rart å ha et TV-team på besøk. I serien ser vi hvordan Marte lærer dyrene å kjenne. I episode 2 (som du kan se nedenfor) får hun være med mormor inn til gaupene.

– Gaupene liker ikke kos. De lever mesteparten av livet helt alene, så de er nesten ikke borti hverandre en gang. Men de er veldig nysgjerrige på om vi har mat, så vi må vise at vi ikke har mat i hendene for å unngå av gaupene skal komme for tett, forteller Marte til Jakt & Fiske.

Å være forsiktig med alle dyr, lese «språket» og respektere grensene deres, er et gjennomgangstema i serien.

– En elg kan gi utrolig mye beskjeder til oss om vi følger med på ørene og øynene. Har den store øyne, er den kanskje litt irritert, forteller Marte og viser store øyne.

– Men om elgen er helt avspent og peker ørene fremover, er elgen litt nysgjerrig.

Elgfødsel

I serien er hun med på både elgfødsel og elgjakt. Da hun var med på elgjakt for første gang i TV-serien, er det faktisk den tredje høsten hun var med på jakt. Marte har vært med pappa på både rådyrjakt og reinsdyrjakt tidligere.

Marte og pappa Nils på post.

– Rådyrjakt er nok mer spennende enn elgjakt, for Marte. Da har vi vært på smygjakt, og da er det mindre venting enn på post, forteller pappa Nils Østby Natten.

Derfor håper hun å få være med båndhunden Tiril inn mot elgen neste jakt. Å lete ferske spor er mer spennende enn å vente.

Powered by Labrador CMS