Annonse

Test av Haenel Jaeger Modell 9

Snerten enkeltskuddsrifle

En lett og sammenleggbar rifle er mange reinjegeres drøm. Tyske Haenel lager en presis kipplauf, som ikke knekker familiebudsjettet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Haenel Jager modell 9 er ingen nykommer på banen, men den har bare vært solgt periodevis i Norge. Nå er den igjen lagerført her på berget, i flere spennende kalibre. Konseptet med en lett, sammenleggbar rifle er særlig interessant for de mer fysisk krevende jaktformene. At man bare har ett skudd kan oppfattes som en utfordring, men i mange jaktformer får man sjelden anledning til raske dobbeltskudd.

Rifla er rask å dele som en hagle for enkel transport i sekken.

Kragepatron

Testvåpenet var kamret for det uvanlige kaliberet 6,5x57 R. Dette er en gammel tysk kragepatron, som man også vil finne i en del fine drillinger og enkeltskudds bryterifler. Den gir i grunnen samme ytelse som vår velkjente 6,5 x 55, og patroner lages av flere europeiske ammunisjonsprodusenter. Jeg har prøveskutt rifla med RWS 9,1 gram doppelkern (dobbeltkjerne) og Sellier & Bellot 8,5 gram blyspiss. Begge ga utmerket presisjon, selv fra provisorisk anlegg på en islagt sjø i Innlandet grunnet koronastengte skytebaner. Patronene ga henholdsvis under 20 og 15 mm samlinger på 100 meter.

Under gunstigere skyteforhold er det trolig potensial for enda tettere grupper. Den lette rifla har en kompakt balanse som hjelper litt ved skyting med lang arm. Dette er et våpen beregnet for jakt der en har tid til å avgi det ene gode skuddet med anlegg, som på villrein eller toppjakt etter skogsfugl. Rifla er trivelig å skyte med, og det fine kaliberet ga moderat rekyl i det lette våpenet.

Det overhengende låsesporet i pipa gjør patronbytte litt fiklete. Det hjelper med krage på hylsa, som i kaliber 6,5x57R.

Vertikallås

Selve konstruksjonen er basert på en Jaegerblokk, (Franz Jaegers vertikallås). Dette er et lite sluttstykke i stål, som låser i et spor i overkant av pipa, samt i en hake på pipas underside. Det hele gir en tett og sterk låsing i en lett rifle. Baskylen er derfor laget i aluminium, siden den bare skal holde låseblokka på plass og tilte den noen grader forover når rifla brytes. Konstruksjonen gjør det ekstra viktig med en kragepatron, siden låsesporet i toppen skjermer tomhylsa og gjør patronbytte fiklete.

Den vesle låseblokka i baskylen griper solid i pipa når våpenet lukkes.

Oppspenner

Toppleveren på testvåpenet var litt i slakkeste laget, slik at den må hjelpes på plass når våpenet ble lukket. Dette er ikke kritisk for låsingen, for låseblokka er allerede i grep med pipa. Men en litt strammere returfjær hadde gjort susen. Baskylen har en enkel matt svart utførelse. På kolbehalsen sitter en velfungerende oppspenner, som gir god føling for tommelen uten å være for hard å spenne.

Den er også lett å spenne ned igjen. Avtrekket er direkte og tørt. Pipa har jernsikter av solid utførelse. Kikkertfestet er en 11 mm skinne på kammerdelen, og det finnes en rekke montasjer for denne løsningen.

Haken og sporet ved kammeret passer i låseblokka.

Blylodd

Stokken er laget i enkel valnøtt. Heldigvis er den både rett og høy nok, i motsetning til brorparten av kipplaufer på markedet. Den har en gummikappe med hardplast oppe på hælen, som letter et raskt anlegg. Litt overraskende er det også lagt inn et lodd av bly bak i stokken for å bedre balansen. Den som er gramjeger kan eventuelt få dette fjernet hos en børsemaker. Fortreet er lite og smalt, med en skarp, liten utvidelse i front. Reimbøylene er fastmontert.

Produsenten Haenel er eid av den mer prestisjetunge Merkel, og lages på samme fabrikk i det tyske våpensenteret Suhl. Faktisk har Merkel også en serie kipplauf på programmet, men disse ligger i likhet med konkurrentene Blaser, Kreighof og Rizzini på nær det dobbelte i pris for denne type våpen. Haenel Jaeger modell 9 kan derfor sies å være prisgunstig i forhold til disse. Utførelsen er selvfølgelig noe enklere, men den gjør akkurat den samme jobben i villreinfjellet.

Haenel Jaeger Modell 9

PRODUKTFAKTA: Enkeltskudds, sammenleggbar rifle med stokk i valnøtt.

Vekt: 2670 gram.

Tilgjengelig i 14 ulike kalibre. Jernsikte og 11 mm skinne for kikkertfeste. Fastmonterte reimbøyler.

PRIS: 24990,-

LEVERANDØR: SISU Produkter AS

KARAKTER: 5

Powered by Labrador CMS