Test av Haenel Jaeger Modell 9

Snerten enkeltskuddsrifle

En lett og sammenleggbar rifle er mange reinjegeres drøm. Tyske Haenel lager en presis kipplauf, som ikke knekker familiebudsjettet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.

Haenel Jager modell 9 er ingen nykommer på banen, men den har bare vært solgt periodevis i Norge. Nå er den igjen lagerført her på berget, i flere spennende kalibre. Konseptet med en lett, sammenleggbar rifle er særlig interessant for de mer fysisk krevende jaktformene. At man bare har ett skudd kan oppfattes som en utfordring, men i mange jaktformer får man sjelden anledning til raske dobbeltskudd.

Kragepatron

Testvåpenet var kamret for det uvanlige kaliberet 6,5x57 R. Dette er en gammel tysk kragepatron, som man også vil finne i en del fine drillinger og enkeltskudds bryterifler. Den gir i grunnen samme ytelse som vår velkjente 6,5 x 55, og patroner lages av flere europeiske ammunisjonsprodusenter. Jeg har prøveskutt rifla med RWS 9,1 gram doppelkern (dobbeltkjerne) og Sellier & Bellot 8,5 gram blyspiss. Begge ga utmerket presisjon, selv fra provisorisk anlegg på en islagt sjø i Innlandet grunnet koronastengte skytebaner. Patronene ga henholdsvis under 20 og 15 mm samlinger på 100 meter.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.