Annonse

Test av Jakele J1 All­ Terrain

Lekker rettrekker

Fra en ukjent tysk produsent kommer en rettrekker som vil vekke oppsikt. Med kombinert oppspenner og grepssikring, er sikkerheten satt i høysetet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Førsteinntrykket av Jakele J1, er en hendig og kompakt rifle med fine linjer. Hele våpenet virker svært nøyaktig og godt bygget.

Det spesielle med rifla, er den sporeliknende oppspenneren som sitter under avtrekkerbøylen. Den klemmes inn med langfingeren når du griper om pistolgrepet. Samtidig spennes slagfjærene til den innvendige hanen, slik at våpenet er skuddklart. Når oppspenneren slippes, vil spennfjærene slakkes, og våpenet er igjen sikret. Du slipper altså å huske på å spenne ned igjen, som på en «vanlig» oppspenner.

På Jakele J1 går dette automatisk i det du slipper pistolgrepet. Dette er nærmest idiotsikkert, og tar sikkerheten til et nytt nivå. I tillegg har sluttstykket en transportsikring i bakkant, som låser alle funksjoner.

Loddrett boltåpning

Rifla er bygget rundt en solid aluminiumsramme. Mekanismen er en rettrekker, med sluttstykke som går på skinner i ramma. Det glatte, avrundede sluttstykket i massivt aluminium utgjør låskassas overdel. Bolthodet roterer med to doble låseklakker, og låser rett i kammeret. Klakkene er orientert i en loddrett linje når sluttstykket er åpent.

Rå ryperifle: Test av Davide Pedersoli Black Widow

Dermed fungerer de nederste som boltstopper under ladegrepet. Pipas loddrette boltåpning gir både rom og flyt for patroner på vei inn, og gjør det lett å legge tredje patron direkte i kammeret. For å beskytte kuletuppene mot å deformeres under rekyl, er det plassert en gummifôring i forkant av magasinbrønnen. Avtrekksvekten kan justeres mellom match og jakt ved hjelp av en knapp foran avtrekkeren.

To patroner

Magasinet er en liten plastkassett som smettes på plass i låskassa fra oversiden. Det rommer bare to patroner, fordi det er meningen å ha en tredje patron kamret i denne rifla. Slik får rifla en slankere låskasse, som er god å gripe rundt. I de fleste jaktsituasjoner vil da også tre patroner være nok.

Pipeskruene kan løsnes med verktøyet som er gjemt i fortreet, og prosessen er enkel selv med mine tommeltotter. Skjeftet kan også løsnes med noen få omdreininger av skjefteskruen, som er gjemt under hanen.
Pipeskruene kan løsnes med verktøyet som er gjemt i fortreet, og prosessen er enkel selv med mine tommeltotter. Skjeftet kan også løsnes med noen få omdreininger av skjefteskruen, som er gjemt under hanen.

Pipa er utstyrt med to skruer som stikker ned under kammeret. Disse festes i aluminiumsramma med to muttere i underkant, slik som hos Blaser. Mellom skruehullene i ramma sitter dessuten en rund rekylklakk i stål, som griper i en utsparing i kammergodset. Pipa har et løpsbånd med reimfeste, og er gjenget for lyddemper. Den har spor for montasjer av Blasertype.

Tommelhull

Det brune kunststoffskjeftet har tommelhull med romslig margin for håndskinka. Pistolgrepet har håndsvull på begge sider, fordi rifla enkelt kan konverteres til links ved å bytte til et venstrehendt sluttstykke. Ellers har skjeftet god lengde og forhøyning ved kinnet med tiltalende design. Overflatestrukturen er en god og heldekkende lærimitasjon, som både ser fin ut og er behagelig å holde i.

Moderne boltrifle: Test av Benelli Lupo

Skjeftet kan enkelt løsnes fra ramma med en skrue som sitter under hanen. Forskjeftet løsnes med en trykknapp foran avtrekkerbøylen. Da kan det trekkes framover og av ramma med liten motstand, men sitter ellers som støpt. Inne i fortreet er det gjemt et lite verktøy med en torxnøkkel. Den passer både til pipefestet og skjefteskruen, som er gjemt av sluttstykket.

Super presisjon

Testvåpenet i kaliber .308 Winchester leverte 3-skudds samling på 11 mm med Norma Trainer 9,7 gram, og dupliserte den med hjemmeladde 9,7 grams Tarvas messingkuler over 46 gr N150 krutt. Flere andre patroner ga jevnt gode samlinger.

Betjening av oppspenneren er litt vanesak, men gikk naturlig under raske repetisjoner. Ladegrepet har litt motstand i åpningen, fordi bolthodet skal rotere 90 grader, men er helt glatt under lukking. Kammen på skjeftet er høy, slik at øyet faller rett i kikkertsiktet, og den rette linjen i stokken ga et godt rekylopptak. Den kompakte rifla har god balanse også med lyddemper.

Jakele J1 imponerer meg både i design, kvalitet og ikke minst genialitet. Til tross for detaljrikdommen, oppleves rifla superenkel i bruk. Oppspe neren sitter raskt i hånden, og funksjoneringen går bokstavelig talt på skinner.

Rifla er forholdsvis kostbar, men for den som har råd, er dette ei jaktrifle som vil tilfredsstille de mest kresne.

Jakele J1 All­Terrain

Systemrifle med rettrekkermekanisme og oppspenner i grepet. Brunt tommelhullskjefte. Avtrekk i to stillinger 550 og 950 gram. Spor for blasermontasje. Gjenget for lyddemper M14x1. Leveres i flere kalibre fra .223 til .300 Win Mag. I flere pipelengder, og også i links.

Vekt: 2880 g
Magasinkapasitet: 2 patroner
Pipelengde: 48 c
Totallengde: 93 cm
Skjeftelengde: 37 cm

Pris: kr 41 500,-
Leverandør: Markhusan Jakt AS

Karakter: 6

Powered by Labrador CMS