Annonse

Test av Haenel Jaeger NXT

Haenel Jaeger NXT er en overraskende enkel rettrekker til en grei pris.
Haenel Jaeger NXT er en overraskende enkel rettrekker til en grei pris.

Enkel rettrekker

Det har gått inflasjon i rifler med rettrekkermekanisme. Blant de siste nyhetene finner vi Haenels enkle og trauste Jaeger NXT

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Haenel Jaeger NXT kan nesten betegnes som en boltrifle med rettrekkermekanisme. Utseendet er relativt klassisk, det er strengt tatt bare innfestingen av hevarmen som avslører at dette er noe mer.

Haenel Jaeger NXT har fastmontert pipe, og er ikke laget for raske pipeskift.

Tannhjul

Forskjellen ligger i sluttstykket, som både er solid laget og smart tenkt. Det er et helt ordinært sluttstykke med tre låseklakker i bolthodet. Hele rettrekkerfunksjonen sitter i en utveksling bak i boltmuffa, der to tannhjul dreier bolten når hevearmen presses fram.

Samtidig holdes tennstempelet igjen, slik at slagfjæra blir spent. I enden av sluttstykket sitter en tverrgående sikringshendel som låser bolten og spennsystemet på høyre side, og løser ut for ladegrep på venstre side.

Bolten er frigjort for ladegrep etter avfyring. I støtbunnen på bolthodet sitter to utstøterknaster, og en utdrager er innfelt i den ene klakken.

Låskassa i stål har utfreste Weaver-klakker på toppen for feste av kikkertsikte.

Slagfjæra spennes ved å skyve «hevarmen» framover. Samtidig dreier bolten i lås.
Slagfjæra spennes ved å skyve «hevarmen» framover. Samtidig dreier bolten i lås.

Låst magasin

Den litt fyldige pipa er gjenget for lyddemper, og har skruehull for de medfølgende åpne siktene. Rekylklakken er en enkel skive mellom kammer og pipe, som griper i en utsparing i laminatsokken.

Det direkte avtrekket er knusktørt og slipper skuddet ved ca. 0.9 kg. Magasinet i solid hardplast rommer fem patroner i kryssmating, og lar seg låse i posisjon ved at utløserknasten skyves til siden. Det er en god forsikring mot å komme på post uten magasin.

Magasinet er svært lett å fylle, og kan dessuten etterfylles fra utkasteråpningen.

Laminat

Skjeftet har en klassisk utforming med rett kolbe og en ørliten nese foran. Dette er det optimale skjeftet for hurtige ladegrep, i stedet for en fancy tommelhullstokk. Skjeftet er noe lengre enn vanlig på rifler og passer høye/langarmede skyttere.

Den kan enkelt gjøres kortere hos en børsemaker, men rifla kommer også i en kortere versjon med hevet kinnstykke. Kinnkammen er tilpasset bruk av åpne sikter, og kan oppleves som litt lav med en høyt montert kikkert.

Materialet er laminert tre med en brungrønn lasering, som er dekket av en matt lakk. Låskassa ligger direkte i skjeftet uten støttematerialer, bortsett fra en stålhylse for skjefteskruene. Kolbekappa er dyp i svart gummi.

I grepsfeltene er det frest en knudrete overflate som gir fin friksjon mot hendene. Reimfestene kan fjernes med en trykknapp. Produsenten framholder at rifla er miljøvennlig med bruk av bærekraftige materialer som bioplast og treverk.

Sluttstykket har en giring i hevearmsfestet som dreier bolten ved oppspenning.
Sluttstykket har en giring i hevearmsfestet som dreier bolten ved oppspenning.

Haenel Jaeger NXT

Rettrekkerrifle med fast pipe i kaliber .30-06. Kommer også i .308 Win.

Vekt: ca. 3,2 k

Pipelengde: 52 cm

Skjeftelengde: 37,5 cm, laminatstokk

Magasinkapasitet: 5 patroner

Munningsdiameter: 18 mm

Pris: kr 21 990

Leverandør: Sisu Villmark AS, sisuvillmark.no

Karakter: 5

Kontroll

Testrifla i kaliber .30-06 viste seg å være svært enkel og intuitiv å skyte med. Den lange patronen gir god utnyttelse av den lange låskassa, og med lette kuler var rekylen fin, også uten demper. I hurtig ildgivning var ladegrepene glatte og kontante, og skjeftet ga en stødig kontakt.

I benk ga det gode avtrekket grei kontroll på skuddet. Pluss også for det enkle spennsystemet, der hevarmen både er oppspenner og betjener ladegrepet. Systemet gir god kontroll når rifla er spent og avspent.

Oppspenningen er lydløs. Mating og håndtering av magasinet var uten motstand. Norma 170 g TipStrike ga den beste presisjonen av de vi prøvde i rifla, og godt innenfor kravene til en jaktrifle.

Haenel Jaeger NXT er en befriende enkel rettrekker med intuitiv og sikker funksjon. Rifla er vellaget og stiller godt rustet i kampen om kundene med denne mekanismen. Prisen er fair for en rifle i dette segmentet.

Powered by Labrador CMS