Annonse

Dette er hele Norges jakt- og fiskegenser!

Elisabeth Borch har designet hele Norges jakt og fiskegenser. Her sammen med sin mann Staale Reier Guttormsen.

Med dette flotte helleristnings-mønsteret, er Elisabeth Borch kåret til vinner av NJFFs store strikkekonkurranse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Jeg har faktisk tenkt at jeg ville prøve å vinne konkurransen, smiler 53-åringen fra Fagerstrand på Nesodden.

Dermed valgte hun også å legge mye jobb i designet. Borch utarbeidet tre-fire utgaver før hun hadde en modell hun syntes var god nok til å sende inn.

Det var også godt nok for juryen, som syntes helleristnings-genseren var det aller beste av de innsendte bidragene. Noen av grunnene til det, var at Elisabeth Borchs genser skilte seg ut med sin nokså minimalistiske stil, og på en enkel og tydelig måte symboliserer jakt, fiske og fangst som en kulturarv.

Kikket på runeskrift

Såkalt villmarks- og friluftsstrikk har blitt en betydelig trend på sosiale medier og i bokform de siste åra.

Denne typen design kan sies å være inspirert av tradisjonelle islandsgensere, og videreutviklet derfra. Elisabeth Borch valgte imidlertid ikke å skule til «moten», men ville skape noe helt eget – noe hun ikke hadde sett tidligere.

– Jeg begynte å se på runeskrift og runebommer. I løpet av prosessen jobbet jeg mye med å forenkle mønsteret, forteller hun.

Til slutt endre hun altså opp med et enkelt fiskemønster i bunn, og et helleristningsmotiv med både mannlige og kvinnelige buejegere.

Til NJFF-genseren kan du også strikke lue og pannebånd (bildet nedenfor).

Jevnt i teten

Det har vært stor interesse for NJFFs strikkekonkurranse. Hele 50 bidrag ble sendt inn, og juryen har hatt en stor jobb med å vurdere de forskjellige genserne.

Det har vært stor bredde i stil, alt fra tradisjonell «marius-inspirert» stil med tydelige vilt- og fiskemotiver, til design nærmere de siste åras villmarksstrikk.

En del av bidragene hadde svært høy kvalitet, og mot slutten ble det jevnt i teten. Juryen valgte imidlertid å gå for et moderne uttrykk i jordfarger og med assosiasjoner til tusen år gamle helleristninger fra de første jegere, fiskere og fangstfolk. «Borch har laget en genser som passer alle i familien, både voksne og barn, i tillegg til lue og pannebånd», heter det avgjørelsen.

Du kan følge Elisabeth Borch på Instagram, på @lille_strikk.

Mønster til NJFF-genseren «Frifant», både voksen og barn, lue og pannebånd kan du laste ned her.

Powered by Labrador CMS