Annonse

Min sekk || Halvor Songe

– Har du ikke telt, kan du sove under ei gran

Selv om han bare er 15 år, har Halvor Songe fra Oslo allerede fått rikelig med turerfaring. Han overlater ingen ting til tilfeldighetene når han pakker sekken.

Publisert Sist oppdatert

– Noen turopplevelser med sekk fra tampen av fjoråret du vil trekke fram?

– Det må bli opplæringsjakt på skogsfugl ved Harestua i Lunner, nord for Oslo. Det var kjempemoro! Jeg fikk fem sjanser, men traff ikke noe. 

– Hva har du alltid med deg i sekken?

– Jeg har alltid en pose med forskjellig stæsj. Det er spillkort, syskrin med saks, sytråd og sikkerhetsnåler, samt hyssing og noen karabinkroker og en ekstra sportsteip, i tillegg til førstehjelpsskrinet. På en hengekøyetur spjæret hengekøya på tvers. Da fikk jeg sydd igjen med kniv og hyssing. Jeg kunne jo sovet på bakken, men det var mestring i å reparere den – i hvert fall for den natta.

En liten pose med det mest essensielle – syskrin, sikkerhetsnåler, karabinere, sportsteip og en kortstokk – er alltid med.

– Noe du ikke kan klare deg uten?

– Fiskestanga er alltid med! Selv når det er masse is og snø på vinteren. Plutselig er det en bekk som funker. Jeg bruker bare en enkel teleskopstang og noen sluker. Jeg har det alltid liggende i bilen også, altså bilen til foreldrene mine. Man vet aldri når man trenger ei fiskestang.

– Vil du beskrive deg selv som materialist eller idealist?

– Noen ting, som for eksempel sko, syns jeg det er godt å kjøpe nytt og av skikkelig god kvalitet. Men ellers liker jeg å velge brukt. Nesten alt jeg har er arvet, det er nesten ingenting som er kjøpt nytt. Kanskje med unntak av solcellepanelet, som jeg og turkompis Henrik Meum spleiset på i fjor. Det har vi blitt veldig glade i, så det er ofte med. 

– Digitalt eller analogt?

– Jeg prøver å gjøre det så analogt som mulig. Men siden det blir mye filming på turene våre, så er digitalkameraet med. Når turene skal planlegges, synes jeg det er gøy å bruke papirkart. I felt syns jeg det ofte er enklest å bruke kart på mobilen. Så lenge jeg har strøm, da. I fjor var vi på Hardangervidda i tre uker, da hadde vi nesten ikke strøm i det hele tatt.

– Din beste naturopplevelse?

Halvor Songe

Sammen med turkamerat Henrik Meum, er han kjent under Instagram-profilen @Friluftsduoen. 15-åringene tilbringer mesteparten av fritiden utendørs.

– Det er så mye! Men det jeg kanskje husker best, er nevnte tur fra Hardangervidda. Da fikk vi noen gigafisker. Ellers hadde jeg en utrolig fin kveld ved bålet da jeg var på hengekøyetur alene i Oslomarka for en tid tilbake. Hele himmelen lyste opp i rødt. Det var skikkelig flott. 

– Og din verste?

– Tror kanskje det må ha vært starten på den samme turen på Hardangervidda. Vi startet på Finse, og sov der en natt på grunn av dårlig vær. Men vi bestemte oss for å gå dagen etter, selv om vi egentlig burde ventet en dag til. Sekkene våre veide 40 kilo, vi gikk 400 høydemeter i 2 grader og 20 sekundmeter vind. Da var vi langt nede.

– Hva er ditt beste turtips?

– Ikke utsett turer du har lyst til å gjennomføre! Bruk det utstyret du har, ikke tenk at du må ha det beste. Har du ikke telt, kan du sove under ei gran. 

– Hva er din største turdrøm?

– Det hadde vært veldig gøy å dra til Canada eller Alaska, uten noen annen plan enn å være der et år og ta en dag om gangen. Men vi er bare 15 år, så den neste store turen blir nok til Jotunheimen eller Finnmarksvidda. Vi prøver å få til en litt lengre tur både sommer og vinter.Powered by Labrador CMS