Annonse

Lakselus:

Voldsom økning i lakselus

Grunnet varmere havtemperatur, har det vært i sommer vært en voldsom økning i lakselus i nord. Det gjør Havforskningsinstituttet bekymret for sjøørreten.

Aldri før har det vært så mye lakselus i nord. Nå frykter både NJFF og Havforskningsinstituttet for sjøørreten.

Publisert

– Produksjonen av lakselus har aldri vært høyere i nord enn det den er nå, sier havforsker Anne Sandvik ved Havforskningsinstituttet (HI).

Hun jobber med lakselustall som oppdrettsanleggene rapporterer selv, og bruker så tallene for å beregne hvor mye lakselus som slipper ut fra oppdrettsanlegg.

Nå frykter Sandvik for sjøørreten.

– I nord så vi en eksplosjonsaktig økning og mangedobling av antall luselarver i sommer. Når luselarvene har utviklet seg til smittsomme kopepoditter er de klare til å feste seg på laks, sjøørret eller sjørøye, sier Sandvik til egne nettsider.

Fordi sjøørreten som kjent oppholder seg lenge i fjordsystemet, er arten spesielt utsatt.

– Risikoen for at sjøørret blir infisert med skadelige mengder lus, har økt de siste ukene, sier Sandvik. 

Trives i varmen

Årsaken til økningen, er ifølge HI trolig den høye temperaturen i sjøen i sommer. Vanligvis ligger temperaturen på utsiden av Lofoten på 12–13 grader. I august ble temperaturen på en av HI sine målestasjoner målt til 16,85 grader.

– Må lukke anleggene

Fungerende informasjonssjef Line Lillebø Osfoss i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) er klar på hvor hovedutfordringen med lakselus kommer fra:

– Det er på grunn av oppdrettsnæringen at det er for mye lus der i utgangspunktet. Vår bekymring for sjøørreten og villaksen blir ikke mindre med dette. Summen av utfordringer blir for stor, og selv om temperaturøkningen i seg selv ikke kan skrives tilbake til oppdrettsnæringen, påfører næringa villfisken ekstra belastninger. 

NJFF har lenge krevd at at oppdrettsnæringen må bytte til lukkende anlegg. 

– Vi har sagt det før og vi sier det igjen: Oppdrett må inn i lukka anlegg, sier Osfoss.

– Har ikke kapasitet

I en pressemelding som Dagens Næringsliv refererer til, skriver administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge at den varme temperaturen har skapt en ekstraordinær situasjon som arbeidsgiverorganisasjonen er svært bekymret for.

– Fordi Nord-Norge generelt har lavere sjøtemperaturer, er det ikke bygget opp en tilstrekkelig kapasitet for å håndtere det lusepresset vi nå opplever. Når så mange selskaper har behov for avlusning samtidig, skaper det kapasitetsutfordinge, heter det videre i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS