Annonse

Laksefredningen:

Regjeringen vil ikke kompensere rettighetshavere – opposisjonen krever at oppdrettsnæringen betaler

Klima - og miljøminister Bjelland Eriksen

Årets laksefiske er stanset i 33 elver i Sør-Norge, og flere kan det i verste fall bli. Men det blir ingen kompensasjonsordning for de som rammes. Flere partier mener oppdrettsnæringen må betale.

Publisert Sist oppdatert

Langs elvene er det flere hoteller og gårder som vanligvis tar imot fiskere fra inn- og utland. De opplever nå avbestillinger fra gjester og dermed tapte inntekter, skriver E24.

Miljødirektoratet har stengt laksefisket i 33 elver sør for Nordland. De skal ta en ny vurdering av situasjonen 5. juli.

Venstre-leder Guri Melbye har stilt spørsmål til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) om «på hvilken måte vil regjeringen kompensere berørte aktører for bortfall av inntekter som følge av Miljødirektoratets vedtak».

– For alle praktiske formål ble laksefisket stengt med nærmest umiddelbar virkning, uten forutgående dialog og med mulig store økonomiske konsekvenser for grunneiere, reiselivsnæring og øvrig lokalt næringsliv, skriver hun i et skriftlig spørsmål til Eriksen.

– Finnes ingen ordninger

Nå har klima- og miljøministeren svart.

– Det eksisterer per i dag ingen kompensasjonsordninger for bortfall av inntekter grunnet reguleringer av fisket, og regjeringen planlegger heller ikke å innføre en slik kompensasjonsordning, svarer han.

Terje Sørvik, som er valgt inn på Stortinget for Arbeiderpartiet i Nord-Trøndelag, slår fast at det lokale næringslivet står i en veldig krevende situasjon.

– Jeg vil fortsette med å viderebringe innspill og forslag som kommer både fra næringsliv og lokale politikere til sentralt nivå, sier Sørvik.

– Oppdrettsnæringen må betale

Også partiene Rødt og SV mener det er på sin plass med kompensasjon, men de mener ordningen må finansieres av oppdrettsnæringen. 

– Vi har stor forståelse for kravet om kompensasjon fra elveeiere og andre som taper penger på stansen i laksefisket. Derfor vil vi be regjeringen opprette et kompensasjonsfond som kan gi støtte til dem som nå lider økonomiske tap, sier SVs Lars Haltbrekken.

Rødt mener det er svakt av regjeringen å si nei til kompensasjon.

– Laksebøndene mister inntektsgrunnlaget sitt, blant annet på grunn av oppdrettsnæringen. Det burde være en smal sak for regjeringen å varsle at de innfører en kompensasjonsordning som oppdrettsnæringen bidrar til å finansiere, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (Rødt).

Powered by Labrador CMS