Annonse

Mengden omega 3 i oppdrettslaks er halvert

De siste femten årene har innholdet av marine omega 3-fettsyrer blitt halvert i oppdrettslaksen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det mener Havforskningsinstituttet, som i en studie har sett på hvordan innholdet av de viktigste næringsstoffene i oppdrettslaks har utviklet seg de siste 15 årene.

– Resultatene våre viser at selv om innholdet av marine omega-3 fettsyrer er mer enn halvert, så inneholder laksen fortsatt mye av det viktige næringsstoffet, sier doktorgradsstipendiat Amalie Moxness Reksten i en pressemelding.

I løpet av de siste femten årene har oppdrettslaksen gått fra å spise fôr med hovedsakelig marine ingredienser, til fôr med mer vegetabilske ingredienser som soya, raps, hvete, mais og solsikke.

– Endringer i fôret påvirker hva fiskefileten vi spiser, inneholder, sier Reksten.

– Den største reduksjonen i omega-3 så vi fra 2005 til 2011, mens de siste årene har nivåene vært relativt stabile, sier hun.

På den annen side har innholdet av vitamin D holdt seg stabilt over tid, mens innholdet av vitamin B12 har økt litt. Mengden jod har falt ytterligere.

– Feit fisk inneholder lite jod, og det bekrefter studien vår. Faktisk så har innholdet av jod gått litt ned over tid, og oppdrettslaksen har dermed gått fra å inneholde lite til å inneholde enda mindre jod, forteller Reksten.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS