Annonse

Flere rapporter om syk laks – årsaken er fortsatt ukjent

Denne laksen på 10,6 kg ble tatt i Enningdalselva i pinsehelgen.

Prøvesvarene som kan si hva som dreper laksen i Enningdalselva, glimrer med sitt fravær. I helgen ble det funnet åtte syke eller døde laks der, mens funn av syk fisk fra Sørlandet er sendt til analyse.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Ved funn av syk laks: kontakt Mattilsynet

Finner du syk laks, eller har spørsmål om desinfisering?

Kontakt Mattilsynet på
tlf.: 22 40 00 00 eller sjekk deres nettside for varsling.

SISTE: Fem laks fra Bjerkreimselva sendt inn til analyse. Mattilsynet har mottat varlser fra åtte elver.

– Vi har tatt opp åtte syke eller døende laks i løpet av helga. Totalt er vi nå oppe i over 40, sier Bjarne Granli i Arbeidernes Jeger- og Fiskerforening Halden.

Etter at foreningen oppdaget den første syke laksen i Enningdalselva 22. mai, har Granli vært travelt opptatt med å lete etter flere.

– Jeg er fortsatt ganske sikker på at opp mot fire av fem laks i elva kan være rammet. Vi fikk én fisk som så frisk ut i helga, sier Granli til Jakt & Fiske.

Les også: Syk laks i flere land – Mattilsynet pålegger desinfisering mellom alle vassdrag.

Mulige funn i sør
Det er også gjort observasjoner av fisk med liknende symptomer i Mandalselva og Nidelva i Arendal. Før pinse ble to laks sendt inn til prøvetaking fra Tovdalselva.

Fiskeforvalter i Agder, Frode Kroglund, sier til Jakt & Fiske at det er bra med mange observasjoner og rapporter:

– Vi er nå i en fase hvor vi ikke vet noen ting. Vi trenger all informasjon vi kan få, så i dette tilfellet er det bedre med for mange enn for få rapporter.

Kroglund opplyser at funnene i Mandalselva var to kadaver av laks, som hadde kommet for langt i forråtningsprosessen til at prøvetaking var mulig.

– I tillegg til har vi en rapport om en fisk som har slitt seg, den hadde symptomer lik det man har sett i Enningdalselva, sier Kroglund til Jakt & Fiske.

Krever internasjonalt samarbeid
Som Jakt & Fiske har skrevet tidligere, er de synlige symptomene på fisk trolig sekundære infeksjoner. Det er derfor vanskelig å konkludere med at fisk med symptomer som ligner på det man har sett i Enningdalselva, er rammet av samme sykdom.

– Selv om vi må ta situasjonen på største alvor, er det viktig å understreke at vi foreløpig bare har enkeltfisk med lignende symptomer fra andre vassdrag enn Enningdalselva. Og de kan ha blitt syke av andre årsaker. Nå er det uansett viktig at norske og andre lands myndigheter kommer sammen, for å finne ut av hva dette er, sier Kroglund til Jakt & Fiske.

Les også: Mystisk laksedød sprer seg.

Falsk alarm
I løpet av pinsehelgen varslet Norske Lakseelver om funn av fisk med sår og sopp i Nausta. Jakt & Fiske har ikke fått bekreftet at dette er fisk med lignende symptomer som i Enningdalselva, og kilder vi har vært i kontakt med mener det var falsk alarm.

Det gikk også rykter om en syk laks fra Drammenselva, men dette viste seg å være en vinterstøing.

Følg Jakt & Fiske på Facebook for siste nytt i saken.

Powered by Labrador CMS