Annonse

Syk laks funnet i seks irske elver

Irske myndigheter melder nå om et begrenset antall funn av syk laks med symptomer som minner det man har sett i Enningdalselva i Østfold.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Irske myndigheter betegner denne laksens symptomer som å være et tidlig stadium av sykdommen.

Som Jakt & Fiske har skrevet om tidligere, er det funnet syk laks i elva River Bush i Nord-Irland. Nå melder irsk innlandsfiskeforvaltning (Inland Fisheries Ireland) at det i første halvdel av juni er funnet flere tilfeller av laks med sår, som ligner på det som har rammet laksen i Enningdalselva. Det skal være snakk om seks elver, både på øst- og vestkysten av Irland.

– På det nåværende tidspunkt vet vi ikke hva som forårsaker disse symptomene. Enkelte ting kan tyde på at utbruddene blir sjeldnere ettersom vanntemperaturen stiger, og at problemet er verst for laks som har tilbrakt flere år i sjøen, og ankommet norske og svenske elver tidlig i sesongen, sier Dr. Paddy Gargan, seniorforsker ved Inland Fisheries Ireland.

Ifølge Inland Fisheries Ireland er det også antydet at sykdommen kan ha sammenheng med en endring i laksens diett i havet, men at denne hypotesen er ikke bekreftet.

– Vi anmoder fiskere og grunneiere om at de raskest mulig rapporter om alle laks med lignende symptomer, sier Dr. Gargan.

I likhet med de skandinaviske landene, samarbeider irsk forvaltning og landets forskningsinstitusjoner om prøvetaking av laks med lignende symptomer, for å forsøke å finne årsaken til sykdomsutbruddet.

Inntil årsaken er kjent, anbefaler irske myndigheter at syk fisk ikke fjernes fra vannet, og at fiskere som mistenker at de har vært i kontakt med syk laks, desinfiserer utstyret.

Følg Jakt & Fiske på Facebook for siste nytt i saken.

Powered by Labrador CMS