Justisminister Emilie Enger Mehl og regjeringen bevilger 10 millioner kroner for raskere behandling av våpensøknader. Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor
Justisminister Emilie Enger Mehl og regjeringen bevilger 10 millioner kroner for raskere behandling av våpensøknader. Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor

Bevilger 10 millioner for raskere våpensøknader

Jegere og skyttere har lenge måttet smøre seg med en god porsjon tålmodighet for få våpensøknader behandlet hos politiet. Nå legger regjeringen penger på bordet for å korte ned behandlingstiden.
23. april 2022

Det ble klart etter et møte mellom justisminister Emilie Enger Mehl og Norges Jeger- og Fiskerforbund, Det frivillige skyttervesen, Norges skytterforbund og Norges skiskytterforbund 22. april.

Etter det Jakt & Fiske erfarer, skal det brukes mer enn 20 millioner på å styrke forvaltningsavdelingene i politiet, hvorav 10 millioner skal benyttes på konkret tiltak for å korte ned behandlingstiden på våpensøknader. 

– Et skritt i riktig retning 

Det har foreløpig ikke lyktes Jakt & Fiske å få en kommentar fra justisministeren. 

Jaktkonsulent Vidar Nilsen i NJFF er tilfreds med at regjeringen bevilger mer penger for å få ned behandlingstiden på våpensøknader. Foto: NJFF
Jaktkonsulent Vidar Nilsen i NJFF er tilfreds med at regjeringen bevilger mer penger for å få ned behandlingstiden på våpensøknader. Foto: NJFF

Jaktkonsulent Vidar Nilsen i NJFF sier det var et konstruktivt møte, og har tro på at bevilgningene vil avhjelpe situasjonen noe. 

– Justisministeren er godt kjent med utfordringene som følger med lang behandlingstid på våpensøknader, og vi opplever at hun tar saken på alvor. Selv om vi gjerne skulle sett at det ble bevilget enda mer penger, er det et skritt i riktig retning. Forhåpentligvis vil det kunne bidra til noe kortere ventetid i de politidistriktene som sliter mest med å få unna søknadsbunkene, sier Nilsen.  

Langvarig problem 

NJFF har en rekke ganger tatt opp saken med forvaltningsmyndighetene og Stortinget. Sommeren 2021 ble det gjort noen avbøtende grep, ved at søknader fra nye jegere fikk prioritert behandling. Men flere distrikter sliter fortsatt med uforholdsmessig lang behandlingstid. 

Les også: Lar det være opp til våpenkjøper å avgjøre om våpen er lovlig eller ei

– Dette er ikke en utfordring begrenset til nye jegere, men også rekruttering til jakt og skytesport generelt. Samtidig er det en hemsko for etablerte utøvere, som også har behov for nye våpen. Det er vel ingen overdrivelse å si at det er et samlet jeger- og skytternorge som nå krever fortgang i saksbehandlinga, sier Vidar Nilsen i NJFF. 

Digitalt behandlingsløp 

Siden 2. september 2021 har det vært mulig søke digitalt om våpen til jakt. Dette gjelder både søknad om kjøp og lån av våpen. Men så lenge saksbehandlingen fortsatt er manuell, har det hatt liten innvirkning på behandlingstiden.

Les også: Gir 4000 kr i destruksjonspant for ulovlige rifler

Et digitalt behandlingsløp er under utvikling, men etter det Jakt & Fiske kjenner til, vil det ta en god stund før dette er klart.

Siste fra Jakt

I praksis er det totalforbud mot bruk av blyammunisjon for haglejegere i Norge fra og mede 15.02.2023. Foto: Alexander Schindler
Blyforbud | 

Derfor er våtmarksforbudet et totalforbud

EU innfører nye regler for bruk av blyhagl i våtmark. Fordi «våtmark» defineres vidt, er det i praksis slutt på blyhagl i Norge.
Snart starter norgesmesterskapet i Nordisk jaktskyting i Hemnes. Foto: Vidar Nilsen
NM Nordisk:

Mesternes mester

21.- 22. mai går norgesmesterskapet i Nordisk jaktskyting av stabelen i Hemnes. Å kapre pokalen i denne grenen har mange likhetstrekk med TV-programmet «Mesternes mester».
Det er fastsatt en kvote på 7.000 kort på villrein på Hardangervidda i år. Halvparten av kortene er «valgfritt dyr», mens den andre halvparten er «voksen bukk over 2.5 år og eldre». Foto: Alexander Schindler

Slik blir villreinjakta på Hardangervidda i år

Villreinnemda har vedtatt både kvoter og vilkår for villreinjakta på Hardangervidda. Nå har Miljødirektoratet sendt ut forslag om tidligere jaktstart på høring.

På forsiden nå