– Med 11 000 godkjente ettersøkshunder, og 1900 med videregående ettersøkskurs, er det ingen unnskyldning å hevde at du ikke finner hund i ditt distrikt. Gå inn på ettersøksregisteret på nkk.no, oppfordrer Rune Borgersen. Her med Bayersk viltsporhund Aslög's Bacchus, «Japp». Foto: Torgeir W. Skancke.

Har du ettersøksavtalen i boks?

Bukkejakta på rådyr står for døra. Men langt fra alle har den lovpålagte ettersøksavtalen på plass, ifølge ettersøksjeger Rune Borgersen.
22. juli 2020

– Mitt anslag er at en tredel av rådyrjegerne ikke har ettersøksavtale på plass når bukkejakta starter 10. august, hevder fylkesinstruktør ettersøk i NJFF- Buskerud, Rune Borgersen.

– Hvordan kan du dokumentere dette?

– Dette er det mulig å beregne på flere måter. I løpet av høsten får vi en god del henvendelser fra jegere som trenger hjelp til ettersøk. Når vi spør om de har en avtale, så er det ganske mange som svarer nei. Anslaget baserer seg også på erfaringer i kurssammenheng, sier han.

Må være ærlige

– I hvor stor del av skuddsituasjonene tror du folk lar være å melde fra, dersom det påskutte rådyret ikke blir funnet?

– En ganske stor andel. Ett eksempel: I 2018 var jeg med på felling av 16 rådyr under ordinær jakt. Vi hadde fire ettersøk, hvorav to gikk over to dager. Dette er erfarne jegere, og på ingen måte uvanlig. Hvis et ettersøk går utover én dag, er det pålagt å melde fra til kommunens viltansvarlige. Ingen av kommunene i mitt område fikk noen telefoner dette året.

Rune Borgersen medgir at tallene ikke er hyggelige, men er opptatt av at NJFF må tørre å fronte problematikken:

– Vi er mer tjent med å være ærlige, og fortelle at dette er vi ikke gode nok på, sier han.

Her finner du reglene for ettersøk.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Årets gevir:

Bærumsbukk til topps

Årets hjorteviltgevir er en råbukk felt av Freddy Dittmann i Bærum kommune. Det spesielle geviret er målt til imponerende 197, 55 poeng, tidens sjette største i Norge.

Politiet ber jegere ligge unna alkoholen

I en ny informasjonsfolder om jakt og rus oppfordrer politiet jaktledere til å snakke med jaktlaget om rus før start, og unngå blanding av alkohol og våpen.

Droner redder rådyrkillinger

Mange metoder har vært prøvd for redde rådyrkillingene fra slåtten. Flere steder i landet tas droner med varmesøkende kamera i bruk – med stor suksess.

På forsiden nå