Ærfuglen forsvinner fra kysten

Ærfuglebestanden i Norge er redusert med 80 prosent på 40 år. Det er nå nærmest tomt for ærfugl i Saltstraumen.
12. februar 2020

På 1980-tallet kunne man observere flere tusen ærfugl i dette området, men i årets fugletelling ble det kun registrert tre eksemplarer, melder NRK.

Bestanden som overvintrer fra Smøla og nordover til Lofoten og Troms er redusert med 80 prosent siden 1980, ifølge Norsk institutt for naturforskning (Nina).

– Det er nok flere årsaker. En av dem er rovdyr. Dette er en kyststrekning med veldig mye mink som tar hunnen når hun ligger på reir. Vi har også sett en økende bestand av havørn, sier forskningssjef Svein-Håkon Lorentsen ved Nina.

I tillegg forstyrres hekketiden av folk, båter og hunder. Dessuten tror forskerne at næringsforholdene har endret seg slik at det er mindre mat til fuglene. 

I Norge er ærfuglen totalfredet i det meste av landet, utenom fylkene Viken, Telemark og Vestfold og Agder.

Les også: Ærfugl blir skremt bort av småbåter.

Siste fra Jakt

Portrettet:

Stålmannen Hans Kristian Wear

Dette portrettet handler ikke om alternativ ammunisjon, men om egenskaper. Det finnes folk som er lagd av spesielle materialer.

– Store mørketall om viltpåkjørsler

Nesten 12 000 elg, hjort og rådyr ble registrert påkjørt av motorkjøretøy i fjor, ifølge Norsk institutt for naturforskning. Men mørketallene er store, spesielt på rådyr, sier ettersøksveteran Rune Borgersen.
Bukkejakt:

Våryr i Hampshire

Titusener av fotballsupportere tar i et normalår en langweekend i England for å se favorittlaget i Premier League. Andre tar turen over Nordsjøen for å kikke etter råbukk …

På forsiden nå