Tillater alpin­landsby i villrein­område

Til tross for Fylkesmannens bekymringer for villreinstammen på Hardangervidda, gir Regjeringen nå klarsignal for utbygging av alpinlandsbyen Eidfjord Resort. Næringsinteresser er ifølge Regjeringen blitt tillagt avgjørende vekt. NJFF er kritisk.
08. april 2019

Prislappen på utbyggingen i Sysendalen i Eidfjord er ventet å komme på over tre milliarder kroner, skriver  NRK. Milliardutbyggingen vil bety 500 hytter og leiligheter, i tillegg til næringsbygg og flere skiheiser.

Siden alpinlandsbyen er planlagt i et viktig område for villreinen på Hardangervidda, har realiseringen av planene møtt motstand. Både Hordaland fylkeskommune, Fylkesmannen i Hordaland og Statens vegvesen har kommet med innvendinger.

Krevende sak
– Dette har vært en krevende sak for departementene, der kommunens behov for helårs arbeidsplasser kommer i konflikt med hensynet til villreinen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) til kanalen. 

NJFF er kritisk til vedtaket:

– Næringsinteressene blir prioritert framfor villreinen. Selv når det gjelder en villreinstamme vi har et særskilt og internasjonalt ansvar for å forvalte. Det er en bit-for-bit politikk som vi frykter kan komme ut av kontroll. Vi ser av dette vedtaket at villreinen ikke står så sterkt som vi ville ønsket, i møte med sterke næringsinteresser og arbeidsplasser i distriktene, sier viltkonsulent Webjørn Svendsen i NJFF.

Avgjørende vekt på næringsinteresser
Ifølge statsråden har det i behandlingen av saken blitt lagt avgjørende vekt på næringslivets interesser.

– Dette kan gi 75 flere helårs arbeidsplasser i Eidfjord kommune. Det er viktig for en liten kommune og det er med å hindre fraflytting, sier Mæland. 

Samtidig har departementet også jobbet for å sikre villreinen i området ved å bestemme at den øverste heisen i skianlegget må stenge i kalvingstiden. Dette skjer normalt fra slutten av april til starten av juni. 

Fra før av er prosjektet i Eidfjord kuttet kraftig i størrelse. Utbyggerne har blant annet droppet planer om gondolbane, skriver Bergens Tidende.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Skrantesjuke:

For få hjort og elg skutt i Nordfjellaregionen

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Flere bjørner, men færre binner i norske skoger

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge, en økning på sju prosent fra året før. Det er det høyeste antall bjørner registrert i landet siden 2013.

Hver sjuende jeger er kvinne

– Dette er gledelig lesing og viser at vår langsiktige satsing på å få flere kvinner ut på jakt virker, sier organisasjonskonsulent i NJFF, Silje Klæbo. Nye tall fra SSB viser nemlig at antallet kvinnelige jegere i Norge øker jevnt og trutt.

På forsiden nå