Annonse

2021

Variabel rypehøst

Rypejakta har vært god i flere deler av landet, men noen områder har hatt lave tettheter og begrenset jakt eller fredning.

Som så ofte før har rypehøsten vist seg svært variabel fra nord til sør. Noen jegere har «vasset» i fugl, andre har knapt sett ei fjær.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fagsjef jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget, melder om mange og store kull i våre sørligste rypefjell, Sirdalsheiene. Det samme gjelder for Ljørdalen i Trysil.

– I begge disse områdene har det vært hyggelig godt med ryper, sier han.

Fra Kongsvoll på Dovrefjell rapporteres det derimot om små kull og lav rypetetthet.

– Et dårlig år, konkluderer Breisjøberget.

En hyggelig rypehøst har det også vært for jegerne på Helgeland i Nordland, med bestander som har variert i spekteret fra bra til middels – som på Saltfjellet.

I Salten- regionen rangerer Breisjøberget rypejakta som middels.

Rypejakta i Troms beskrives som svært varierende, der ytre strøk har vært dårlig og indre strøk bra.

Best i indre strøk

– På Senja stengte vi vårt terreng, mens jakta i området rundt Altevatnet i Indre Troms har vært upåklagelig, sier Breisjøberget, som oppsummerer:

– Med unntak av kysten i Troms og et belte rundt Kongsvoll på Dovrefjell, har det vært et oppsving på alle våre terreng.

Lengst nord i landet melder utmarksleder Einar Asbjørnsen i Finnmarkseiendommen (FeFo) om et atskillig bedre produksjonsår enn fjoråret, selv om variasjonene er svært store.

Rypejakta har generelt vært best i indre strøk.

– På Sørøya, der det ikke finnes rev, er det normalt sett godt med ryper. I år har produksjonen så å si vært fraværende.

Opp- og nedturer i fjellstyrene

Flere fjellstyrer rapporterer om lav kyllingproduksjon på statsallmenningene. I Valdres og Gausdal har både Gausdal fjellstyre og Øystre Slidre fjellstyre innført fredning grunnet den lave kyllingproduksjonen, mens Vestre Slidre har gjennomført en svært begrenset jakt.

I Rondane og Dovrefjell rapporteres det også om få kyllinger. Fjellstyrene har vært forsiktige med å selge kort, og kvotene har vært lave.

Øst på Hardangervidda har det derimot vært veldig bra med fugl, ifølge rådgiver Torgeir Lande i Norges Fjellstyresamband. I Forollhogna meldes det om bra til middels bra med rype. Fra Trøndelag rapporteres det også om gode rypebestander. Samtidig har etterspørselen etter jaktkort vært rekordstor.

Powered by Labrador CMS