Annonse

Lakseparasitt:

Nå er Fustavassdraget endelig gyrofritt

Rotenonbehandlingen i Fustavassdraget ble igangsatt i 2012. Nå friskmelder Mattilsynet vassdraget.

Fustavassdraget i Nordland er friskmeldt for lakseparasitten Gyrodactylus salaris. – En gledens dag, sier Mattilsynet.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en gledens dag for både villaksen og de som bruker elvene. Vi er et stort skritt nærmere å utrydde parasitten i Norge, og friskmeldinga i dag lover godt for den videre nasjonale sykdomsbekjempelsen, sier Kim Stene, seksjonssjef for Mattilsynets avdeling Helgeland i forbindelse med at Fustavassdraget nå friskmeldes for Gyrodactylus salaris.

Dette betyr at alle elvene og vassdragene innenfor Vefsnaregionen er fri for parasitten. Den ble påvist første gang i 1978. Fustavassdraget ble rotenonbehandlet i 2012.

– Pass på!

Med friskmeldingsvedtaket opphever Mattilsynet de lokale påleggene som ble fattet ved påvisning av parasitten i vassdragene. Kontrollforskriften gjelder enda, og den kan først oppheves etter godkjenning fra Esa. 

Husk likevel på at det er forbudt å flytte fisk mellom alle elver og vann, og mellom forskjellige deler av samme vassdrag.

–Det er viktig at alle som ferdes i området hjelper til med å hindre ny smitte i vassdraget. Fiske- og annet vannsportutstyr som brukes i forskjellige vassdrag må enten tørkes eller desinfiseres. Sløy og rens fisken der du fikk den og bare slå ut vann i samme vassdrag som du hentet det, sier Stene.

Powered by Labrador CMS